Τη λήξη του πρώτου μέρους της ανασκαφικής περιόδου για το 2011 στο Παλάτι της Αμαθούντας ανακοίνωσε  το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Το πρώτο μέρος των φετινών ερευνών πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Th. Petit και διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες, από τις 13 Ιουνίου μέχρι τις 9 Ιουλίου. Το δεύτερο μέρος των ερευνών θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο. Βοηθοί στην ανασκαφή ήταν οι Aurelie Carbillet (Πανεπιστήμιο της Λιόν II), Julie April, Sarah Lambert και Benoit Proulx (Πανεπιστήμιο Λαβάλ -Κεμπέκ).

Όπως αναφέρει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, φέτος διεξήχθησαν ταυτόχρονα δύο έρευνες.

Διερευνήθηκε η περιοχή 20 (Δωμάτιο Ι), στην οποία το 2010 είχε εντοπιστεί αρχαϊκό στρώμα κατοίκησης. Φέτος η έρευνα επεκτάθηκε προς τα δυτικά, στο νότιο μισό του Δωματίου Ι. Αρχικά αφαιρέθηκαν τα στρώματα προετοιμασίας του κλασικού δαπέδου. Μέσα στα στρώματα αυτά βρέθηκε μικρός αποθέτης θεμελίωσης αποτελούμενος από μια χύτρα, μέσα στην οποία υπήρχε ένα μικρό κύπελλο. Κάτω από τα στρώματα αυτά εντοπίστηκε το στρώμα της αρχαϊκής περιόδου στο οποίο διατηρούνται τρία σημεία τοποθέτησης πιθαριών. Σε αυτό το δάπεδο βρέθηκε μικρός κυκλικός λάκκος που περιείχε τέφρα και απανθρακωμένα κατάλοιπα. Φαίνεται ότι κάτω από το αρχαϊκό δάπεδο, στο βόρειο τμήμα του δωματίου, εκτείνεται ένα προγενέστερο δάπεδο, το οποίο δεν έχει ακόμη διερευνηθεί.

Στα καταστήματα του παλατιού…

Η έρευνα επικεντρώθηκε επίσης στην αποκάλυψη της νοτιοανατολικής περιοχής των καταστημάτων του παλατιού. Εντοπίσθηκε η επέκταση των δύο τοίχων, που διαφαίνονται στα βόρεια (Περιοχή 18), οι οποίοι κατευθύνονταν κάτω από τα όρια της ανασκαφής προς τα νότια. Εντοπίστηκε επίσης ένα μικρό δωμάτιο διαστάσεων 1,68 x 1,30 μ., το οποίο ήταν επιχωματωμένο με υπολείμματα τέφρας, μεγάλη ποσότητα οστών και κεραμικής και με πολλά θραύσματα αναθημάτων.

Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνονται τα εξής: πήλινη κεφαλή με μάσκα ταύρου, θραύσμα έφιππου, ασβεστολιθική μορφή που κρατά άνθος στο στήθος, άνω τμήμα ειδωλίου τύπου Αστάρτης, τμήματα από πήλινα ειδώλια αλόγων, κεφάλι κρανοφόρου πολεμιστή, τμήμα πήλινου ομοιώματος καραβιού, κ.ά. Σε μια μεγάλη περιοχή στα νοτιοανατολικά, οι τοίχοι και άλλες κτιστές κατασκευές είχαν καταστραφεί ως αποτέλεσμα έντονης λιθορυχίας. Επίσης σε μια έκταση περίπου 1,90 x 1,20 μ. διατηρήθηκε στρώμα καταστροφής που βρίσκεται πάνω από πολλά επάλληλα δάπεδα. Μόνο τα πρώτα δύο στρώματα έχουν ανασκαφεί. Η ανασκαφή των υπόλοιπων στρωμάτων θα συνεχιστεί το Σεπτέμβριο.