Σπάνιο μαρμάρινο άγαλμα τουΗρακλή, του ημίθεου της ελληνικής και της ρωμαϊκής μυθολογίας, που χρονολογείται στον 2ο αι., ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Ισραήλ, ανακοίνωσαν χθες αρχαιολόγοι.

“Σπάνια ανακάλυψη” και “εξαιρετικού καλλιτεχνικού κάλλους” χαρακτήρισε το ολόσωμο άγαλμα από λευκό μάρμαρο, ύψους μισού μέτρου, ο Ουάλιντ Άτρας, εκπρόσωπος της ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, καθώς το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο δεν υπάρχει στο Ισραήλ και κατά συνέπεια είχε εισαχθεί.

“Το άγαλμα είναι ασυνήθιστο επειδή είναι μικρό”, προσέθεσε ο εκπρόσωπος. “Τα περισσότερα αγάλματα θεών από αυτή την περίοδο ήταν φυσικού μεγέθους. Έχει κάτι ιδιαίτερο”.

“Το άγαλμα, που πιθανότατα ήταν τοποθετημένο σε μια γωνιά, ήταν μέρος διακόσμησης λουτρών και βρέθηκε κατά την ανασκαφή”, εξήγησε ο Άτρας. “Ο Ηρακλής απεικονίζεται σε τρεις διαστάσεις ως μια γυμνή μορφή που στέκεται σε βάση. Οι φουσκωμένοι μύες του ξεχωρίζουν ιδιαίτερα, στα αριστερά κλίνει προς ένα ρόπαλο, ενώ στον ώμο του κρέμεται το δέρμα του λιονταριού της Νεμέας, ο οποίος σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν ο πρώτος άθλος που κατάφερε ο Ηρακλής”.

Το άγαλμα ανάγεται στον 2ο αιώνα και ανακαλύφθηκε στην περιοχή Χόρβατ Ταρμπενέτ, ανάμεσα στα ερείπια αρχαίων ρωμαϊκών λουτρών κοντά στην Αφούλα, βορειοανατολικά του Τελ Αβίβ.Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η τοποθεσία αυτή αναφέρεται στο Ταλμούδ ως ένας τόπος εβραϊκών τελετών και ότι η προτομή θα εκτεθεί στο κοινό ύστερα από εργασίες αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τον Άτρας, το γλυπτό βρέθηκε τυχαία κατά τις εκσκαφές που πραγματοποιήθηκαν για την κατασκευή μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής, ενώ ο ίδιος πιστεύει ότι θα ακολουθήσουν πολλές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή. Στην ίδια ανασκαφή βρέθηκαν πολύπλοκες κατοικίες, ένα πηγάδι και μια μεγάλη δεξαμενή που θεωρείται τμήμα ρωμαϊκού λουτρού.