«Γεννήθηκα στο Αιτωλικό Μεσολογγίου», σημειώνει στην αυτοβιογραφία της η μεγάλη Ελληνίδα χαράκτρια Βάσω Κατράκη (1914-1988). Στη γενέτειρά της θεμελιώθηκε -με την επιμονή και τη φροντίδα του συζύγου της Γιώργου Κατράκη-τον Απρίλιο του 1995 το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο Βάσως Κατράκη, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Ιούνιο του 2006, με το σύνολο του έργου της Βάσως Κατράκη σε μόνιμη έκθεση. Τον περασμένο χειμώνα, μεγάλο μέρος από τον θησαυρό του Μουσείου παρουσιάστηκε στην έκθεση «Πνοή την πέτρα» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Σήμερα κάθε χρήστης του διαδικτύου μπορεί να περιηγηθεί στο έργο της σπουδαίας καλλιτέχνιδος μόνο με ένα κλικ του ποντικιού.

«Μετά την ίδρυση του μουσείου, η δημιουργία ενός ιστότοπου ήταν το επόμενο βήμα προκειμένου να γνωστοποιήσουμε στο κοινό το έργο του μουσείου», είπε στο «Βήμα» ο γιος της χαράκτριας Σπύρος Κατράκης, μέλος του Δ.Σ. του μουσείου.

Στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μουσείου, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, ο επισκέπτης θα βρει, στα ελληνικά και στα αγγλικά, αυτοβιογραφία της καλλιτέχνιδος, ψηφιακή απεικόνιση 88 έργων της (ζωγραφικά σχέδια, ξυλογραφίες, χαρακτική σε πέτρα, βότσαλα), αναλυτική παρουσίαση και σχολιασμό του έργου της από τον τεχνοκριτικό, συναγωνιστή και φίλο της Κώστα Σταυρόπουλο, κατάλογο των ατομικών της εκθέσεων αλλά και πληροφορίες για τη συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις, τα βραβεία και τις διακρίσεις που έλαβε.

Στην ενότητα «Μουσείο» ο επισκέπτης ενημερώνεται για την ίδρυση και τους σκοπούς του μουσείου, παρακολουθεί βίντεο περιήγησης στη ζωή και στο έργο της Βάσως Κατράκη και επεισόδιο της εκπομπής «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ αφιερωμένο στη χαράκτρια, όπου χαράζει και μιλάει η ίδια.

Στο 20άλεπτο βίντεο παρακολουθούμε αφήγηση για τα παιδικά χρόνια στην παραθαλάσσια κωμόπολη, τη φοίτηση στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα με δασκάλους τον Κώστα Παρθένη και τον Γιάννη Κεφαλληνό, τις πρώτες καλλιτεχνικές απόπειρες, τις ξυλογραφίες για την έκδοση “Τα λόγιας της πλώρης” του Ανδρέα Καρκαβίτσα, τις αφίσες της Κατοχής, την αποτύπωση της ατομικής και συλλογικής μοίρας των μαχόμενων Ελλήνων στο έργο της, τις ψηλόλιγνες αφαιρετικές φιγούρες της, τους περίφημους ψαράδες της, τις χαρακτηριστικές μανάδες, τα άλογα, τα τοπία με τις αλυκές, την εικαστική σύνθεση με χρώμα, την περίοδο της ρεαλιστικής χαρακτικής στην πέτρα. Παράλληλα με την καλλιτεχνική πορεία παρακολουθούμε την πορεία της ζωής: τη στράτευση στον χώρο της Αριστεράς, την αντιδικτατορική δράση, την Αντίσταση, την εξορία.

Ο ιστότοπος, που θα ενημερωθεί σταδιακά με ψηφιακές απεικονίσεις του συνόλου του έργου της χαράκτριας και φωτογραφικό υλικό, αποτελεί προσφορά του ΤΕΙ Μεσολογγίου στο Μουσείο Βάσως Κατράκη. Αναπτύχθηκε στο Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία από τον Πάνο Βασιλείου και την Γκόλφω Βασιλείου υπό την επιστημονική εποπτεία του καθηγητή Αριστογιάννη Γαρμπή.