Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Επιστημονική Ημερίδα «ΑΣΠΑΛΙΣ Ι» με θέμα την αρχαιολογική διερεύνηση της Μελιταίας και της ευρύτερης περιοχής της την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011 στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Μελιταίας Δομοκού. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιταίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Δομοκού. Η διοργάνωση αποτελεί την απαρχή της προσπάθειας για την ανάδειξη της ιστορίας και των μνημείων της Βόρειας Φθιώτιδας.

Η Μελιταία, ως μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αχαΐας Φθιώτιδας, αξίζει και πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο της αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο του Δομοκού και όχι μόνο και αυτό προκύπτει από τις φιλολογικές πηγές και αποδεικνύεται από τις μέχρι σήμερα πλούσιες επιγραφικές και αρχαιολογικές μαρτυρίες.

Στην αρχή της εκδήλωσης απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στην Ιταλίδα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μιλάνου κ. Floriana Cantarelli, για την προσφορά της στην αρχαιολογική έρευνα αλλά και στην προβολή της περιοχής της Μελιταίας και της ευρύτερης περιοχής του Δομοκού.

Εισηγήσεις στην ημερίδα πραγματοποίησαν οι: Σ. Δημάκη (Η Νεολιθική Εποχή στην περιοχή του Δομοκού), Σ. Μπαϊκούσης (Προβληματισμοί σχετικά με τον νεολιθικό οικισμό στη θέση «Πουρναράκια» της Φιλιαδώνας Δομοκού), Μ. Σιψή (Παρουσίαση ενός ταφικού συνόλου της ύστερης αρχαϊκής – πρώιμης κλασικής περιόδου στο Δομοκό), FI. Cantarelli (Ο οχυρωματικός περίβολος της Μελιταίας. Παρουσίαση και προβληματισμοί) , Κ. Ψαρογιάννη  – Φ. Τιλελή (Το αμυντικό σύστημα της δυτικής Αχαΐας Φθιώτιδας), Λ. Σταυρογιάννης (Το «άστυ» και η «χώρα» της αρχαίας Μελιταίας), Γ.Πάλλης (Το οροπέδιο του Δομοκού κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους. Οικισμοί και μνημεία). Σε ανακοίνωση τοίχου (poster) παρουσιάστηκε επίσης  από την Έφορο Μ.-Φ. Παπακωνσταντίνου  και τον Λ. Σταυρογιάννηη  “Η ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας στη βόρεια Φθιώτιδα: Από τον Νικόλαο Γιαννόπουλο στην Floriana Cantarelli”.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις παραπάνω ανακοινώσεις, γεγονός που δέσμευσε τους διοργανωτές για την καθιέρωση της ημερίδας ως θεσμού.