Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, υπό το γενικό τίτλο «Νιμπρώτικα και άλλα», διοργανώνονται μέχρι και τις 25 Αυγούστου στην Ίμβρο. Οι εκδηλώσεις πλαισιώνουν τον εορτασμό των 50 χρόνων ιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη, από τις 11 έως τις 13 του μηνός, παρουσία του ίδιου του κ. Βαρθολομαίου.

«Το καλοκαίρι, η Ίμβρος μας πλημμυρίζει από ομογενείς που έρχονται στα πάτρια εδάφη, αλλά και πολλούς τουρίστες. Αρκεί να σας αναφέρω ότι μόνο τον περασμένο Ιούλιο το νησί επισκέφθηκαν πάνω από 60.000 τουρίστες. Καθημερινά, προς το νησί εκτελούνται έξι δρομολόγια φέριμποτ από το Καμπάτεπε», αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, Γιώργος Ξεινός, μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στο νησί.

Τα τελευταία χρόνια, οι απόδημοι Ίμβριοι, από όλο τον κόσμο, επιστρέφουν ολοένα και περισσότερο στον τόπο τους, δίνοντας χαρά στους περίπου τριακόσιους Έλληνες που ζουν μόνιμα στο νησί. Φροντίζουν να αναστηλώσουν τα παλιά οικήματα, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, που «ξεκαθάρισε» το τοπίο με την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας. Ανακαινίσθηκαν και πολλοί ναοί, μεταξύ αυτών και ο Μητροπολιτικός, όπως και εξωκκλήσια, με χρηματοδότηση ιδιωτών.

Οι εκδηλώσεις του Αυγούστου

Mέχρι τις 25 Αυγούστου θα είναι ανοικτές στην Ίμβρο δύο σημαντικές εκθέσεις. Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας του Doug Paterson, με θέμα «Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς ΑΘΩΣ – ΣΙΝΑ», που οργανώνει η Αγιορείτικη Εστία στο χώρο του Νηπιαγωγείο των Αγ. Θεοδώρων και την έκθεση φωτογραφίας της Βάσως Ξεινού, με θέμα: «Ο Πατριάρχης στην Ίμβρο».

Στις 14 Αυγούστου, στα χωριά Αγρίδια και Σχοινούδι θα αναβιώσει το γνωστό έθιμο «κουρμπάνι» και το βράδυ θα γίνει γλέντι με το μουσικό συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα από τη Θεσσαλονίκη και τη συμμετοχή Ιμβρίων οργανοπαικτών. Το ίδιο σχήμα θα εμφανιστεί και την επομένη το μεσημέρι στο Σχοινούδι μετά τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου, που θα γίνει σε όλα τα χωριά της Ίμβρου και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στα Αγρίδια.

Για τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί οργανωμένες πεζοπορίες, κατασκήνωση-ψάρεμα στα «Κόκκινα» με το Ναυταθλητικό Όμιλο Ιμβρίων, ενώ στις 18 Αυγούστου θα γίνει το αντάμωμα στην «Πηλια» (Σπηλιά) Αγριδίων.

Λειτουργίες θα γίνουν στις 16 Αυγούστου, στην «Παναγιά την Μπαλωμένη», στις 17 Αυγούστου, στους «Αγίους Αναργύρους» στην Παναγιά, όπου θα γίνει και το παραδοσιακό γλέντι. Στις 22 και 23 Αυγούστου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, θα γίνουν Θείες Λειτουργίες στον Άγιο Χαράλαμπο και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγίων Θεοδώρων. Την επομένη θα γιορταστούν τα «Νιάμερα της Παναγίας», με παραδοσιακό γλέντι, ενώ θα λειτουργήσει και έκθεση ζωγραφικής, με θέμα: «Τα Κάστρα της Ίμβρου και τους Αρχαιολογικούς χώρους».