Δωρεάν ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Τυλίσου στις 3 οικίες ΑΒΓ θα προσφέρει η ξεναγός Αθηνά Σφακάκη το ερχόμενο Σάββατο 13 Αυγούστου στις 10 το πρωί.

Πρόκειται για 3 οικίες υστερομινωικής περιόδου και αυτό που τις κάνει μοναδικές είναι το ύψος των τοίχων και η κατασκευή όσων τμημάτων έχουν ανασκαφεί. Τα υλικά τους, η αποδεδειγμένη σαφής γνώση του αποχετευτικού συστήματος όπως και τα παρακάτω ευρήματα: ειδώλιο λατρευτή από χαλκό με τη χαρακτηριστική μινωική στάση, τα τεράστια καζάνια (52 κιλά) με την εξωτερική κάλυψη χαλκού, τα υπολείμματα φαγητού και οστών ζώων, συμβάλλουν στην ενίσχυση της άποψης πως η Τύλισος υπήρξε πολύ ιδιαίτερο σημείο του κρητικού αρχαίου κόσμου, με μεγάλες εγκαταστάσεις στρατιωτικές ή ποιμενικές.

Μετά το τέλος της ξενάγησης θα ακολουθήσει ομιλία της ίδιας με θέμα “Η καθημερινή ζωή των Μινωιτών” στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Δημ. Σχολείου Τυλίσου.

Το βράδυ, στις 9, θα γίνει συναυλία jazz δίπλα στις αρχαιότητες της Τυλίσου. Την εκδήλωση διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος Τυλίσου και η μη κερδοσκοπική εταιρεία «You Are What U do- Κώστας Κουβίδης.

Η εκδήλωση θα γίνει δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο με φόντο το μινωικό μέγαρο της αρχαίας Τυλίσου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε ειδικά για αυτή τη βραδιά, ελκυστικό και πραγματικά προκλητικό, αφού συνδυάζει απαγγελίες από αρχαία ελληνικά κείμενα με ινδικά ragas και αυτοσχεδιασμούς jazz. Ηχητικά τοπία και λόγος σε διάλογο με τη μαγεία της πανσελήνου.