Το «πράσινο φως» για την παραχώρηση χρήσης του Φρουρίου του Επταπυργίου και του μνημείου Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκθέσεις στο πλαίσιο της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΚΑΣ), κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του.

Το Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό κυρίως με την οθωμανική ονομασία του Γεντί Κουλέ, βρίσκεται εντός της ακρόπολης, στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης. Αποτελείται από πύργους και μεσοπύργια διαστήματα, που χρονολογούνται από παλαιοχριστινιακούς και βυζαντινούς χρόνους, καθώς και από νεότερα κτίσματα, τις φυλακές, που κτίστηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα μέσα και έξω από το φρούριο.

Οι χώροι που θα δοθούν για τις εκθέσεις είναι ο τριγωνικός πύργος –ο οποίος αποκαταστάθηκε πρόσφατα–, κάποιοι αύλειοι χώροι, το κεντρικό φυλάκιο, καθώς και τα κελιά της απομόνωσης, τα οποία παραχωρούνται για πρώτη φορά και παρά τις αντιρρήσεις της αρμόδιας Εφορείας, που επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας και προστασίας, κυρίως λόγω ημίφωτος και συνωστισμού. Θέμα που θα λυθεί με την ελεγχόμενη προσέλευση και με την παρουσία φυλάκων, ενώ τα μέλη δεν θεώρησαν ότι υπάρχουν λόγοι «προστασίας μνήμης», αντίθετα, αναφέρθηκε ότι οι εικαστικές παρεμβάσεις είναι καλή ευκαιρία για να αμβλυνθεί η βεβαρημένη αρνητική ενέργεια, που κυριαρχεί στα σκοτεινά έως πρότινος κελιά.