Δύο αιώνιοι αντίπαλοι και δύο από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, το Λούβρο και η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, δίνουν τα χέρια και προχωρούν σε μια ιστορικής σημασία συνεργασία για τα μάτια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Το γαλλικό μουσείο θα επιτρέψει στην «Παναγία των Βράχων» να διαβεί το Στενό της Μάγχης ώστε να συμμετάσχει στη μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ώς τώρα για το έργο του σπουδαίου αναγεννησιακού καλλιτέχνη. Για πρώτη φορά θα βρεθεί δίπλα δίπλα με την εκδοχή του έργου που εκτίθεται στο Λονδίνο. Σε ανταπόδοση, το βρετανικό μουσείο θα παραχωρήσει τη δική του εκδοχή του έργου «Η Παναγία με το Θείο Βρέφος, την Αγία Άννα και τον Ιωάννη Βαπτιστή» για να εκτεθεί δίπλα στη φρεσκοσυντηρημένη εκδοχή του Λούβρου.

Η συνάντηση των έργων θεωρείται ιστορική και ανεπανάληπτη. Ιστορικά το έργο του Λούβρου προοριζόταν να κοσμήσει το παρεκκλήσι του Αγίου Φραγκίσκου στο Μιλάνο περί το 1482, αλλά τελικά παραγγελιοδότες και καλλιτέχνης δεν συμφώνησαν στην τιμή. Το έργο του Λονδίνου, δε, για πολλά χρόνια θεωρούνταν δημιουργία των βοηθών του Λεονάρντο, αλλά πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι τελικά το μεγαλύτερο μέρος το έχει ζωγραφίσει ο ίδιος.

Η έκθεση στο Λονδίνο που προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί τον Νοέμβριο κινδύνευσε όταν η Πολωνία δίστασε προς στιγμήν να στείλει την «Κυρία με την ερμίνα» ύστερα από επίθεση που δέχθηκαν έργα του Πουσέν από επισκέπτη στη βρετανική πινακοθήκη.