Το Αμφιάρειο ήταν το Ιερό του αρχαίου Ωρωπού, αφιερωμένο στον μυθικό ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιάραο. Ιδρύθηκε στο διάστημα 431-415 π.Χ. και λειτούργησε έως τον 3ο αι. μ.Χ. ως τόπος λατρείας, μαντείο αλλά και θεραπευτήριο.

Το ιερό βρίσκεται στο βάθος μιας χαράδρας και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα περιβάλλονται από πυκνό πευκοδάσος και αμπέλια. Αποτελείται από δύο ξεχωριστούς τομείς που εκτείνονται στις όχθες της ρεματιάς του Μαυροδήλεσι. Στη βόρεια όχθη βρίσκονται τα επίσημα κτήρια (λουτρά, στοά, θέατρο, ναός, βάθρα αγαλμάτων, βωμοί), ενώ στη νότια όχθη εκτείνονται οι εγκαταστάσεις και οι κατοικίες που εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του Ιερού.

Με στόχο την ανάδειξη του Αμφιάρειου, έτσι ώστε να βρει τη θέση που του αξίζει στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής, η ΜOnuMENTA και κάτοικοι του Καλάμου Αττικής συνασπίστηκαν και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.

Η πρώτη δράση αφορά τη χρηματοδότηση της μελέτης προστασίας και ανάδειξης του θεάτρου που βρίσκεται μέσα στο Ιερό. Σε συνεργασία με το Διάζωμα ανοίχθηκε ένας κουμπαράς όπου κάτοικοι και φίλοι της περιοχής μπορούν να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους (Εθνική Τράπεζα 040/48312096). Η ανταπόκριση είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος των κατοίκων για τα μνημεία που τους περιβάλλουν.

Για την ενίσχυση της προσπάθειας αυτής αλλά και για τη γνωριμία με τον αρχαιολογικό χώρο η MOnuMENTA και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αγίας Βαρβάρας και Καλάμου οργανώνουν τις περιηγήσεις «Αμφιάρειον, Γνωριμία με τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής μας» που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 31 Ιουλίου και την Κυριακή 21 Αυγούστου 2011, στις 11.30 π.μ. (συνάντηση στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου).