Julie Velissaropoulos-Karakostas, Droit grec d’Alexandre à Auguste (323 av. J.-C.-14 ap. J.-C.). Personnes – Biens – Justice, σειρά «Μελετήματα» 66, εκδ. Ε.Ι.Ε., Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος, Αθήνα 2011

ISBN 978-960-7905-57-4

 

Στο δίτομο αυτό έργο η ιστορικός του Δικαίου, Ιουλία Βελισσαροπούλου, συγκέντρωσε έναν εντυπωσιακό πλούτο επιγραφών, βάσει των οποίων αναλύει και παρουσιάζει με μεθοδικότητα, σαφήνεια και συχνά πρωτοτυπία το Ελληνικό Δίκαιο κατά την Αλεξανδρινή εποχή. Γιατί, όσο κι αν τα νομικά αυτά κείμενα προέρχονται από τα διάφορα ελληνιστικά βασίλεια (της Αφρικής και της Ασίας), το Δίκαιο που ασκείται παραμένει ελληνικό, συχνά προσαρμοσμένο στις κοινωνίες που υπηρετεί, όπως και η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι αποκλειστικά η ελληνική.

Ελπίζουμε σύντομα να δούμε και την ελληνική έκδοση του πονήματος αυτού, το οποίο αναδεικνύει τις αξίες που διέπνεαν τους νόμους της εποχής —μιας εποχής πλούσιας σε νομοθετήματα— και βοηθά στην κατανόηση της ιστορίας όχι μόνο του Δικαίου αλλά και των γεγονότων αυτής της τόσο γόνιμης περιόδου.