Η πρώτη ιδέα ήταν η δημιουργία ενός σχολείου ανθρωπιστικών σπουδών με επιστημονικά κριτήρια, στο οποίο θα συμμετείχαν σε σεμιναριακούς κύκλους φοιτητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από όλο τον κόσμο, με αντικείμενο μελέτης το μύθο και τη φιλοσοφία που έχει σχέση με τον Όλυμπο και την αρχαιότητα.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες το σχολείο, ο τίτλος του οποίου είναι «Διεθνές Κέντρο Σπουδών Μυθολογίας, Αρχαιολογίας και Φιλοσοφίας – Σχολείο Ολύμπου», μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία με τίτλο «Όλυμπος Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ», στην οποία συμμετέχουν η ΤΕΔΚ νομού Πιερίας, οι δήμοι Κατερίνης, Δίου, Παραλίας, Ανατολικού Ολύμπου και το Επιμελητήριο Πιερίας. Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 60.000 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των έξι μετόχων της εταιρείας υπέγραψαν το καταστατικό σύστασής της στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης. Όπως σημειώνουν στην ιδρυτική πράξη, πρόκειται για την «αρχή της υλοποίησης ενός οράματος, που συνενώνει τις υγιείς δυνάμεις της Πιερίας, ανοίγει δρόμους στη γνώση, την ανάπτυξη και την πρόοδο του νομού, σφραγίζοντας έτσι έναν κύκλο γόνιμων συζητήσεων, άοκνων προσπαθειών και εργασίας με προοπτική».

Όπως φαίνεται, η νεοϊδρυθείσα εταιρεία παρεκκλίνει από την αρχική ιδέα της δημιουργίας ενός κέντρου ερευνών για τη μυθολογία και την ιστορία του Ολύμπου, αφού στους σκοπούς της μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: η εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών σε διαδημοτικό επίπεδο και στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της περιφέρειας του Ολύμπου, η εκπόνηση μελετών κάθε είδους, αναπτυξιακές, οικονομικές, τεχνικές κλαδικές (πρωτογενούς, δευτερογενούς ή τριτογενούς τομέα) και μελέτες που έχουν σχέση με τη διαχείριση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.

Τι σημαίνει αυτό; Ο δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος μιλώντας στη «ΜτΚ» σπεύδει να εξηγήσει ότι «πρόκειται για μια αναπτυξιακή εταιρεία που θα προβάλλει τον Όλυμπο και την ιστορία του. Συγχρόνως θα έχουν την ευκαιρία όσοι επιθυμούν να παρακολουθούν σεμινάρια σχετικά με το βουνό των θεών, τα οποία θα γίνονται με τη συνεργασία του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το οποίο συμμετέχει, χωρίς να συμβάλλει οικονομικά». Σε ό,τι αφορά το ρόλο της αναπτυξιακής εταιρείας και τη χρονική στιγμή που αυτή ιδρύθηκε, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, ο κ. Παπαχρήστος αναφέρει: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα επιστημονικό κέντρο με γνωστικά αντικείμενα την αρχαιογνωσία, τη φιλοσοφία, την αρχαιολογία, τη μυθολογία, την οικολογία και γενικά τις ιδέες και τις αξίες που επιχωριάζουν ή προέρχονται από την πολιτισμική παράδοση του Ολύμπου, επιστημονικής ή εκλαϊκευμένης μορφής, για ειδικές ομάδες και το ενδιαφερόμενο πλατύ κοινό από την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου, όπου θα εισηγούνται πανεπιστημιακοί καθηγητές και ειδικοί στο γνωστικό αυτό αντικείμενο επιστήμονες».

Σε ό,τι αφορά τη χρονική στιγμή ίδρυσης της εταιρείας ο δήμαρχος Δίου ξεκαθάρισε: «Η πρωτοβουλία μας αυτή ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και τώρα υλοποιήθηκε. Οι νέοι δήμαρχοι, που θα εκλεγούν τον Νοέμβριο, δεν δεσμεύονται να συνεχίσουν το εγχείρημα, ωστόσο πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή παρακαταθήκη».

Με το μάτι στην Πέτρα

Επιφυλακτικές για το εγχείρημα των δημάρχων είναι οι οικολογικές οργανώσεις της Κατερίνης. Όπως υποστηρίζει στη «ΜτΚ» το μέλος των «Φίλων Περιβάλλοντος Πιερίας» Γιώργος Κυτίδης, «τόσο ο χρόνος ίδρυσης της εταιρείας όσο και οι σκοποί της μας κάνουν καχύποπτους, διότι η λεγόμενη αξιοποίηση του Ολύμπου μπορεί να είναι και ο δούρειος ίππος για την καταστροφή του βουνού των θεών. Άλλωστε δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι όσο δεν λύνεται το θέμα της έκτασης 6.000 στρεμμάτων που απελευθερώθηκαν μετά το κλείσιμο του ψυχιατρείου στην Πέτρα Ολύμπου. Κατά καιρούς ακούγονται διάφορες προτάσεις αξιοποίησης, όπως να περιέλθει η έκταση στη μητρόπολη, η οποία την διεκδικεί, να δημιουργηθούν φυλακές ή να αξιοποιηθεί από τη νεοϊδρυθείσα εταιρεία. Όλα αυτά μας βάζουν υποψίες για τους σκοπούς της εταιρείας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει κάτι χειροπιαστό, αφού σχεδόν δύο χρόνια μετά την αρχική ιδέα ίδρυσης του Σχολείου Ολύμπου υπήρξε αδράνεια και μόλις πριν από λίγες ημέρες σχηματοποιήθηκε το αρχικό εγχείρημα», κατέληξε ο κ. Κυτίδης.

Σχολείο Ολύμπου

Η αρχική ιδέα της ίδρυσης του Σχολείου Ολύμπου, όπως ονομάστηκε, ήταν του έλληνα καθηγητή Νίκου Σικλόγλου, ο οποίος διαβιεί στην Ιταλία. Τη δεκαετία του 1990 ο κ. Σικλόγλου οραματίστηκε το Αριστοτέλειο Ινστιτούτο, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με πρόεδρο τον ίδιο. Ο κ. Σικλόγλου έκανε πρώτα κοινωνούς του οράματός του τους δημάρχους Παραλίας Γιώργο Κεραμιδιώτη και Ανατολικού Ολύμπου Αστέριο Χονδρόπουλο (πριν παυτεί) και στη συνέχεια, έπειτα από τρεις συναντήσεις (τον Δεκέμβριο του 2008 στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, τον Ιανουάριο του 2009 στη Ρώμη και τον Μάρτιο του 2009 στην πρυτανεία του ΑΠΘ), γεννήθηκε ένα προσχέδιο που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης στα τέλη Ιουνίου του 2009, για να συμμετάσχει στο εγχείρημα και ο δήμος της πρωτεύουσας του νομού.

Το προσχέδιο αυτό, που υπέγραψε και ο τότε πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος, περιείχε εκτενή αναφορά στους στόχους της εταιρείας και στις ποικίλες δραστηριότητές της, όπως η δημιουργία «Διεθνούς Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών και Ερευνών για τη διάσωση, ανάδειξη, διάδοση και καλλιέργεια των διαχρονικών αξιών του αρχαιοελληνικού πολιτισμού», αλλά και η «εκπόνηση κάθε είδους αναπτυξιακών, οικονομικών και τεχνικών μελετών», η «δημιουργία και εκμετάλλευση αναψυκτηρίων, εστιατορίων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων» και η «κατασκευή, συντήρηση και επίβλεψη έργων του δημοτικού, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές ή κατασκευαστικές εταιρείες».

Το διάστημα αυτό δεν έγιναν πολλά πράγματα παρά σποραδικές συναντήσεις των μετόχων, μέχρι πριν από λίγες ημέρες που ιδρύθηκε η αναπτυξιακή εταιρεία. Το μέλλον θα δείξει τους στόχους της, όμως ο καθένας μπορεί να υποψιάζεται οτιδήποτε όταν πρόκειται για τον Όλυμπο, ίσως το μοναδικό βουνό της χώρας που αντιστέκεται στην «αξιοποίηση».