Νέα συγκλονιστικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων οικοδομικό υλικό με φαραωνική «σφραγίδα» έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Τάνιδα της Αιγύπτου.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα των ερευνών της γαλλικής ομάδας που ανασκάπτει τη θέση – σημερινή San el Hagar – με επικεφαλής τον Philip Brousseau. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, η θέση, όπου υπήρξε η πρωτεύουσα των φαραώ της 21ης και 22ης Δυναστείας, έδωσε φέτος μεγάλες ποσότητες οικοδομικού υλικού που συνδέεται με μνημειακές κατασκευές. Συγκεκριμένα, ο καθαρισμός 120 ογκολίθων έδειξε ότι 78 από αυτούς ήταν περίτεχνα διακοσμημένοι ενώ στις επιγραφές φαίνεται το φαραωνικό όνομα Οσορκόν. Ο αναφερόμενος βασιλιάς ταυτίζεται από τους ειδικούς είτε με τον Οσορκόν Γ΄(798 – 769 π.Χ.) της 23ης δυναστείας είτε με τον συνονόματό του Οσορκόν Δ΄(730-716 π.Χ.) της 22ςη δυναστείας. Το σίγουρο είναι ότι καθώς και οι δύο αντιπροσωπεύουν μια ταραγμένη και ομιχλώδη περίοδο για την αρχαία αιγυπτιακή ιστορία, το εύρημα στη συγκεκριμένη θέση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό.

Όσο για το οικοδόμημα από όπου προέρχεται το οικοδομικό υλικό; Οι επιστήμονες εικάζουν ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε δεύτερη χρήση στην κατασκευή προστατευτικού τείχους γύρω από την «ιερή λίμνη», μια τεράστια δεξαμενή που αποτελούσε τμήμα του τοπικού ιερού της θεάς Μουτ. Επιγραφές σε προγενέστερα ευρήματα μάλιστα αναφέρουν την «Μουτ, κυρία της λίμνης Ισερού», προσωνυμία τη θεάς που συναντάται κατά την 22η αλλά και στην 21η δυναστεία. Σε πρώτη χρήση πάντως φαίνεται ότι συναντώνται στον ναό της Μουτ, ο οποίος ανάγεται στην εποχή του φαραώ Οσορκόν Β΄. Στόχος σήμερα των αρχαιολόγων είναι να ταυτίσουν τον ακριβή ρόλο του αρχικού μνημείου – παρεκκλήσιο στον ναό, τελετουργικό περίπτερο κλπ – και να προσπαθήσουν να το ανακατασκευάσουν.