Με την καταβίβαση της γωνιακής επαετίδας σίμης που φέρει συμφυή υδρορρόη με τη λεοντοκεφαλή, εμβληματικό στοιχείο του Παρθενώνα, βάρους 1,2 τόνων, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Ακρόπολη, συνεχίζονται οι επεμβάσεις στη δυτική πλευρά του μνημείου. Σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Σ.Μ.Α και του ΚΑΣ το μέλος αυτό μετά τη συντήρησή του, θα ανατοποθετηθεί στη θέση του.

«Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ είναι μια απόδειξη πως μερικά πράγματα δεν πρόκειται να μειωθούν ούτε στο παραμικρό. Ένα από αυτά είναι και το πώς συμπεριφερόμαστε στον πολιτισμό. Συνεχίζουμε τα έργα δίχως καθυστέρηση», δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος παρακολούθησε την επέμβαση συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΤ κ. Λίνα Μενδώνη, τον Πρόεδρο της Επιτροπής ΕΣΜΑ κ. Χαράλαμπο Μπούρα, την Έφορο Ακροπόλεως κ. Σταυρούλα Σαμαρτζίδου και τη Διευθύντρια Συντήρησης ΥΣΜΑ κ. Μαίρη Ιωαννίδου.

«Τον τελευταίο καιρό ακούγονται μόνο τα προβλήματα γύρω από το θέμα της φύλαξης στους αρχαιολογικούς χώρους και ξεχνάμε το σπουδαίο έργο που γίνεται εδώ. Τίποτα δεν έχει διαλυθεί και όλα συνεχίζονται κανονικά», ανέφερε η κ. Μενδώνη.

Η επέμβαση στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα έχει στόχο την αντιμετώπιση των σοβαρών δομικών προβλημάτων και των παραμορφώσεων της περιοχής αυτής του μνημείου, που οφείλονται στις καταστροφές του παρελθόντος, στην προηγούμενη αναστήλωση αλλά και στους σεισμούς που έπληξαν το μνημείο, αλλά και τη μορφολογική αποκατάσταση της όψης με την ένταξη σε αυτήν ορισμένων αρχιτεκτονικών μελών από νέο μάρμαρο.

Η αποσυναρμολόγηση στη βορειοδυτική γωνία του μνημείου έχει ξεκινήσει και ήδη έχουν καταβιβασθεί στο έδαφος 8 αρχιτεκτονικά μέλη από το αέτωμα που παρουσίαζαν σοβαρές ρηγματώσεις (το βάθρο του ακρωτηρίου βάρους 3,8 τόνων κατέβηκε σε δύο θραύσματα).

Στο πρόγραμμα των ετών 2011–2013 έχει ενταχθεί η επέμβαση στις δύο γωνίες της δυτικής πλευράς (ΒΔ και ΝΔ) που είναι άμεσης προτεραιότητας και περιλαμβάνει την αποσυναρμολόγηση 80 συνολικά αρχιτεκτονικών μελών. Στη φάση αυτή προβλέπεται επίσης η απομάκρυνση από τις δύο γωνίες του μνημείου 6 συνολικά μετοπών και η μεταφορά τους στο Μουσείο Ακρόπολης για λόγους προστασίας. Στο μνημείο θα τοποθετηθούν πιστά αντίγραφα των μετοπών από τεχνητό λίθο. Εργασίες συντήρησης της επιφάνειας θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους λίθους που θα αποσυναρμολογηθούν αλλά και σε όλους τους παρακείμενους.

Στην Ακρόπολη έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2011 το νέο πρόγραμμα επεμβάσεων στα μνημεία με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (8.000.000 €). Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επεμβάσεις στον Παρθενώνα (δυτική πλευρά του μνημείου, αποκατάσταση ορθοστατών βόρειου τοίχου σηκού, τελική λάξευση ραβδώσεων βόρειας κιονοστοιχίας, αποκατάσταση επιστυλίων δυτικού τοίχου του σηκού κ.ά.), στα Προπύλαια (νότιος τοίχος του κεντρικού κτηρίου, νότια πτέρυγα του μνημείου), εργασίες αποκατάστασης 4 λίθων της κορωνίδας του πύργου του ναού Αθηνάς Νίκης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του ναού, εργασίες συντήρησης της επιφάνειας σε όλα τα μνημεία κ.ά.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται με τον γερανό που χρησιμοποιήθηκε στο έργο της βόρειας πλευράς του Παρθενώνα ο οποίος για το σκοπό αυτό εγκαταστάθηκε στη δυτική πλευρά.