Κλειστό για μια τριετία θα παραμείνει το φρούριο Κούλε του Ηρακλείου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν στελέχη της «Ηράκλειας Πρωτοβουλίας» με την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ώστε να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για την κατάσταση του Ενετικού Φρουρίου που παραμένει κλειστό για το κοινό.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο κ. Ελένη Κανάκη και την αρχιτέκτονα κ. Δάφνη Χρονάκη, το κάστρο δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει, αλλά απαιτούνται εκτεταμένες εργασίες συντήρησης.

Συγκεκριμένα το εγγενές πρόβλημα του Κούλε είναι η υποθεμελίωσή του, που κατά ένα μεγάλο μέρος της έχει γίνει μέσα στη θάλασσα, επομένως χρειάζονται τακτικά εργασίες αποκατάστασης. Ο εσωτερικός χώρος του κάστρου παραμένει κλειστός, διότι από την υψηλή υγρασία έχουν προκληθεί βραχυκυκλώματα στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, καθώς και πτώσεις πετρωμάτων. Έτσι ο χώρος κρίθηκε επικίνδυνος με συνέπεια να μη δέχεται επισκέπτες από τις 8 Μαρτίου.

Για την αποκατάσταση των παραπάνω έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη από την υπηρεσία και το έργο αναμένεται να ενταχτεί στο ΕΣΠΑ, οπότε περίπου σε 2-4 μήνες θα ξεκινήσουν και οι εργασίες, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2-3 χρόνια.