Σε θρίλερ εξελίσσεται η δικαστική διαμάχη μεταξύ πολυθεϊστών και ΗΣΑΠ, με τους επιβάτες να είναι εκείνοι που θα υποστούν εκ νέου ταλαιπωρία. Νέα δικαστική απόφαση οδηγεί σε πάγωμα των έργων ανακατασκευής στο τμήμα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Μοναστηράκι – Θησείο μέχρι τις 2 Αυγούστου, οπότε και θα εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο της Αθήνας η κύρια αγωγή. Την ίδια στιγμή, αναβρασμός επικρατεί και στους συνδικαλιστικούς κύκλους, καθώς οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ προχωρούν σήμερα σε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα για να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, στην οποία αναμένεται να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Η νέα δικαστική εξέλιξη επιμηκύνει ακόμη περισσότερο τη διάρκεια ολοκλήρωσης των έργων αναβάθμισης των ΗΣΑΠ, με τον χρονικό ορίζοντα παράδοσης του έργου να είναι πλέον άγνωστος. Οι τελευταίες εκτιμήσεις ήθελαν το σύνολο του δικτύου του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου να παραδίδεται στο επιβατικό κοινό αυτό το καλοκαίρι, κάτι το οποίο με δεδομένες τις νέες εξελίξεις δεν προβλέπεται. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή πολιτών κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου με την οποία είχε δοθεί το «πράσινο φως» για συνέχιση των έργων στον σταθμό του Θησείου, με αποτέλεσμα οι εργασίες να σταματούν εκ νέου.

Η δικαστική διαμάχη με επίκεντρο την ανακατασκευή της γραμμής των ΗΣΑΠ ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, όταν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας προσέφυγαν πολίτες ζητώντας να σταματήσει η κατάχωση του βωμού των 12 Θεών προκειμένου να γίνει ανακατασκευή στη γραμμή του Hλεκτρικού. Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή προκειμένου να σταματήσουν τα έργα μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησης. Η εν λόγω διαταγή, ωστόσο, ανακλήθηκε δύο ημέρες μετά, όταν στο δικαστήριο προσέφυγαν οι ΗΣΑΠ και η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανακαίνιση της γραμμής. Προ ημερών, οι πολίτες υπέρ των οποίων έχει γίνει πρόσθετη παρέμβαση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων επανήλθαν και πάλι ζητώντας εκ νέου την παύση των έργων και την προστασία του Βωμού. Χθες, το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή τους, εκδίδοντας προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύεται η συνέχιση των εργασιών μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ ετοιμάζονται για νέο γύρο κινητοποιήσεων εν όψει των υποχρεωτικών μετατάξεων, που πρόκειται να οριστικοποιηθούν το προσεχές διάστημα. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου είναι η μοναδική από τις πέντε συγκοινωνιακές εταιρείες στις οποίες ο αριθμός των αιτήσεων των εθελοντικών μετατάξεων δεν καλύπτει τον στόχο μείωσης του προσωπικού που είχε τεθεί. Συγκεκριμένα, αιτήσεις για εθελοντική μετάταξη από την εταιρεία του ΟΑΣΑ υπέβαλαν 857 εργαζόμενοι από την ΕΘΕΛ, 57 από τους ΗΣΑΠ, 126 από την ΑΜΕΛ (μετρό), 121 από τον ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), 177 από το τραμ και 48 από τον ΟΑΣΑ.

Πηγή: Ε.Kαραμανώλη, Α. Kασσίμη, Καθημερινή 03-05-11

Ζ.Ξ.