Διάφορα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης έχει καθαρά τοπικό χαρακτήρα και παρουσιάζει το μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο της αρχαίας Αμφίπολης και της ευρύτερης περιοχής της. Στον εκθεσιακό χώρο, στο ισόγειο, παρουσιάζονται ενότητες με αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τους προϊστορικούς, κλασικούς, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, που προέρχονται από οικισμούς, νεκροπόλεις και ιερά της Αμφίπολης και της ευρύτερης περιοχής της. Το μεγαλύτερο μέρος των ανασκαφών της αρχαίας πόλης πραγματοποιήθηκε από το 1956 μέχρι το 1984 από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη που είναι ο ιδρυτής του Μουσείου. Η ανέγερση του παραπάνω μουσείου πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 1984- 1995.
Πλήθος αγγείων, ειδωλίων, γλυπτών και έργων μικροτεχνίας που προέρχονται από διαφορετικές θέσεις της πόλης αλλά και τις νεκροπόλεις της περιοχής, προβάλλουν όχι μόνο την καθημερινότητα αλλά και τις θρησκευτικές δοξασίες των κατοίκων σχετικά με τη ζωή και το θάνατο.
Στο σαλόνι του Μουσείου μπορεί κανείς να βρει έντυπο υλικό με ενδιαφέρουσες πληροφορίες τόσο για την έκθεση όσο και για τη νεότερη ιστορία του τόπου μέσα από ένα χρονικό για την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή. Στον ημιώροφο του εκθεσιακού χώρου υπάρχει μικρός χώρος περιοδικών εκθέσεων. Στην υποδοχή του Μουσείου λειτουργεί πωλητήριο του Τ.Α.Π.