Άλλες εκδηλώσεις
27 Νοεμβρίου 2013 Έναρξη
27 Νοεμβρίου 2013 Λήξη
19.00 Ώρα
Ελλάδα Αuditorium Ιταλικoύ Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, Πατησίων 47, Αθήνα

Τηλ.: 210 5242646
e-mail.: eventi.iicatene@esteri.it
Ιστοσελίδα

Ο Πάολο Βερονέζε στον Άγιο Σπυρίδωνα

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Διάλεξη του Δημήτριου Τριανταφυλλόπουλου (Oμοτ. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου) με τίτλο «Αντιγράφοντας ένα βενετό στην Κέρκυρα: ο Πάολο Βερονέζε στον Άγιο Σπυρίδωνα».

Τα γεγονότα είναι γνωστά: στα 1727 ο Μανιάτης ζωγράφος Παναγιώτης Δοξαράς, αξιωματικός και ιππότης της Γαληνοτάτης, εκτελεί στην οροφή (ουρανία, soffitto) του προσκυνηματικού ναού του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα σειρά ελαιογραφιών με θέμα τον βίο του Κυπρίου αγίου. Στο ύφος μιμείται τον βενετικό μανιερισμό και ιδιαίτερα εκείνον του Paolo Veronese (ή Paolo Caliari, 1528-1588), αντιγράφοντας μάλιστα ενίοτε συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Το γεγονός είχε εξαιρετική σημασία τόσο για τη μεταβυζαντινή όσο και για τη νεοελληνική τέχνη, αφού εγκαινίασε τη λεγόμενη Επτανησιακή Σχολή ζωγραφικής και είναι σημαδιακό από πολλές πλευρές – καλλιτεχνική/αισθητική, θρησκευτική/εκκλησιαστική, πολιτισμική. Μερικές πλευρές αυτού του πολύσημου, πολυσυζητημένου φαινομένου θα αποτελέσουν το αντικείμενο της διάλεξης.

Η διάλεξη εντάσσεται στον κύκλο συναντήσεων «Ελλάδα-Ιταλία. Διάλογοι μεταξύ δύο πολιτισμών. Έλληνες ζωγράφοι στην Ιταλία – Ιταλοί ζωγράφοι στην Ελλάδα (16ος-19ος αι.)» που διοργανώνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ιονίου.

Στα ελληνικά με μετάφραση στα ιταλικά.