Συνέδρια
11 Ιανουαρίου 2017 Έναρξη
12 Ιανουαρίου 2017 Λήξη
Ελλάδα Κεντρικό κτίριο Πανεπιστημίου Αθηνών (Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης»), Πανεπιστημίου 30, Αθήνα

Ιστοσελίδα

Ζωγραφική και κοινωνία στην Κρήτη της Βενετικής περιόδου

11-12 Ιανουαρίου 2017

Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Ζωγραφική και κοινωνία στην Κρήτη της Βενετικής περιόδου: Οι φορητές εικόνες και η μαρτυρία τους» διοργανώνει ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης – Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη ενασχόληση των ερευνητών με την τέχνη που παρήχθη σε περιοχές του ελληνικού χώρου υπό βενετική κυριαρχία και με τους δημιουργούς της, ενώ οι ιστορικές συνθήκες των επιμέρους περιοχών έχουν επαρκώς διαλευκανθεί. Η ανακάλυψη σημαντικών αρχειακών τεκμηρίων, ιδίως για τη σπουδαιότερη κτήση της Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου στην ανατολική Μεσόγειο, το νησί της Κρήτης, η δημοσίευση τοιχογραφιών, φορητών εικόνων και άλλων έργων τέχνης υψηλού επιπέδου πρόσφεραν υλικό για τη διερεύνηση νέων και ποικίλων όψεων του πολιτισμού της εποχής. Η ζωγραφική υπήρξε το κύριο πεδίο εντρύφησης, ωστόσο η αρχιτεκτονική, η γλυπτική και άλλες τέχνες (αργυροχρυσοχοΐα, ξυλογλυπτική) είλκυσαν επίσης το επιστημονικό ενδιαφέρον.

»Επομένως, ύστερα από μισό περίπου αιώνα, κατά τον οποίο ήρθαν στο φως σημαντικά στοιχεία, εκπονήθηκαν μελέτες, πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις και διοργανώθηκαν συνέδρια που προώθησαν τις γνώσεις μας, νέα ερωτήματα μπορούν να απασχολήσουν σήμερα τους ερευνητές αναφορικά με το χαρακτήρα της ζωγραφικής στην Κρήτη των χρόνων εκείνων. Είναι επίσης δυνατόν να αναζητηθούν πρόσφορα δεδομένα στο σημαντικό αυτό πεδίο τέχνης για να τροφοδοτήσουν νέες προσεγγίσεις.

»Στο παρόν Συμπόσιο η προσοχή θα επικεντρωθεί στην υπό βενετική διακυβέρνηση Κρήτη και στον ζωτικό τομέα των φορητών εικόνων. Σκοπός είναι να αναδειχθούν οι πολλαπλές μαρτυρίες που αυτά τα έργα τέχνης και λατρείας περικλείουν, ώστε τα απορρέοντα στοιχεία να συνεισφέρουν στην κατά το δυνατόν σφαιρικότερη κατανόηση όψεων της μεικτής και ακμάζουσας κοινωνίας, η οποία έθετε σε κίνηση τους μηχανισμούς της δημιουργίας τους».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Οι περιλήψεις των ανακοινώσεων