Σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας, με εισηγητή τον Αγαμέμνονα Τσελίκα, Προϊστάμενο του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, διοργανώνει στα Φηρά το Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη υπό την αιγίδα της Καθολικής Επισκοπής Θήρας, στις 10-19 Σεπτεμβρίου 2017.

Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι επιθυμούν να εξοικειωθούν με τη γραφή και την ανάγνωση παλαιών ελληνικών χειρογράφων, να έλθουν δηλαδή σε άμεση επαφή με τις γραπτές πηγές της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Τα ιστορικά τεκμήρια που θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου είναι γραμμένα στην ελληνική και αφορούν στην ιστορία της Σαντορίνης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πολλά δε από αυτά δεν έχουν ακόμα μελετηθεί.

Το περιεχόμενο των μαθημάτων διακρίνεται στο θεωρητικό τμήμα, που αφορά στην εξέλιξη της ελληνικής γραφής και των γραφικών υλών, και στο πρακτικό, που αφορά την ανάγνωση, το σχολιασμό και την έκδοση των ιστορικών εγγράφων από το Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής (δικαιοπρακτικά έγγραφα, διαθήκες, προικοσύμφωνα, διαιτησίες, κοινοτικές και εκκλησιαστικές αποφάσεις, αλληλογραφίες, χρονικά).

Το σεμινάριο ελληνικής παλαιογραφίας απευθύνεται σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς), ερευνητές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν οποιασδήποτε μορφής πηγή κειμενικού χαρακτήρα και να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες που θα λάβουν, στο επιστημονικό ερευνητικό αντικείμενο που τους απασχολεί.

Η γλώσσα της διδασκαλίας θα είναι τα ελληνικά και σε περίπτωση αλλοδαπών συμμετεχόντων θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά). Για τους συμμετέχοντες θα διατίθεται ειδικός φάκελος με πληροφοριακά στοιχεία για τη διαδικασία των μαθημάτων και τις παράλληλες εκδηλώσεις καθώς και διδακτικό υλικό. Στο τέλος του Σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Πληροφορίες

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες για το κόστος του σεμιναρίου και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στα ακόλουθα τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις: 22810 84782 (ώρες γραφείου), e-mail: episksyr@otenet.gr και 6944 735693 (ώρες γραφείου), e-mail: chrysion@gmail.com, δίνοντας το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Οι δηλώσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου.