Η Ιαπωνία πριν από χίλια χρόνια ήταν πιο κοσμοπολίτικη απ’ ό,τι πιστευόταν, αποκαλύπτουν αρχαιολόγοι βάσει πρόσφατων αποδείξεων για την παρουσία ενός Πέρση που εργαζόταν στην υπηρεσία της ιαπωνικής κυβέρνησης στην αρχαία πρωτεύουσα Νάρα. Ειδικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε ένα κομμάτι ξύλου το οποίο βρέθηκε τη δεκαετία του 1960 οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα αυτό.

Η υπέρυθρη απεικόνιση επέτρεψε να αποκαλυφθούν χαρακτήρες που παλαιότερα ήταν δυσανάγνωστοι πάνω στο ξύλο (υλικό που χρησιμοποιείτο ευρέως στην Ιαπωνία πριν από το χαρτί), οι οποίοι κατονομάζουν έναν Πέρση αξιωματούχο που ζούσε στη χώρα.

Ο άντρας αυτός εργαζόταν σε μια Ακαδημία που κατάρτιζε τους δημοσίους λειτουργούς. Είναι πιθανό να δίδασκε μαθηματικά, εξήγησε ο Ακιχίρο Ουατανάμπε, επιστήμονας του Ινστιτούτου Έρευνας Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας, υπογραμμίζοντας τις γνώσεις των Περσών σε αυτόν τον τομέα.

«Αν και προγενέστερες μελέτες έφεραν στο φως ανταλλαγές με την Περσία που χρονολογούνταν στον 7ο αιώνα, αυτή είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε ότι ένας πολίτης μιας τόσο μακρινής περιοχής όπως η Περσία εργάστηκε στην Ιαπωνία», εκείνη την εποχή, ανέφερε. «Και αυτό οδηγεί στη σκέψη ότι η Νάρα ήταν μια κοσμοπολίτικη πόλη όπου οι ξένοι αντιμετωπίζονταν ως ίσοι προς ίσους».

Η Νάρα ήταν πρωτεύουσα της Ιαπωνίας από το 710 σχεδόν έως το 784, όταν η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Τόκιο.