Μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) για τη σύσταση και λειτουργία εργαστηρίου για την ανάλυση του «αρχαίου DNA», υπογράφηκε μεταξύ του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Νεκτάριου Ταβερναράκη.

Σκοπός της σύμβασης είναι η σύσταση και λειτουργία του πρώτου εργαστηρίου της χώρας για την ανάλυση αρχαίου DNA με την αξιοποίηση της μακράς εμπειρίας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ στην ανάλυση DNA (μοριακό χαρακτηρισμό κλινικών δειγμάτων, ανάγνωση γονιδιωμάτων, πιστοποίηση τροφίμων για γενετική τροποποίηση κ.ά.) και στην ανάπτυξη της κατάλληλης τεχνολογίας που θα απαντά στα ερωτήματα της εξελικτικής Βιολογίας και της σύγχρονης αρχαιολογικής έρευνας.

Οι επιστήμονες του εργαστηρίου που θα συσταθεί και θα λειτουργήσει στο ΙΤΕ με τη στήριξη της περιφέρειας Κρήτης θα ρίξουν «φως» στην ανάδειξη της ιστορικής συνέχειας του πολιτισμού της Κρήτης, στην προέλευση, στην καταγωγή του πληθυσμού, αλλά και του φυσικού πλούτου και των καταβολών της κρητικής διατροφής.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης τόνισε ότι «το επιστημονικό έργο που αναλαμβάνουμε είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα γίνει έρευνα αιχμής, η οποία “παντρεύει” τον πολιτισμό και τις θετικές επιστήμες» και ευχαρίστησε την περιφέρεια για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση του έργου.

«Στην Ελλάδα για πρώτη φορά λειτουργεί εξειδικευμένο εργαστήριο για την ανάλυση αρχαίου DNA» υπογράμμισε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο ΙΤΕ, Δημήτρης Καφετζόπουλος, τονίζοντας, ότι «η επιστημονική αυτή δραστηριότητα θα επιτρέψει να συλλέξουμε νέα στοιχεία που θα ρίξουν φως στην προέλευση και στην καταγωγή του πληθυσμού, όχι μόνο του δικού μας αλλά όλης της Ελλάδας και να συνδέσουμε μια τέτοια πρωτοβουλία με μια αντίστοιχη μεγάλη Ευρωπαϊκή κίνηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εργαστήριο θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ, όπως πρόσθεσε, κάνοντας αυτές τις αναλύσεις μπορούμε να μάθουμε, για παράδειγμα, ποιες αρρώστιες είχαν οι πρόγονοι μας, να βρούμε παθογονικά προβλήματα, την καταγωγή πληθυσμών, τη σύνθεση πληθυσμών πόλεων κ.ά. Έτσι, κατέληξε, αυτή η σύγχρονη τεχνολογία ανοίγει ένα σημαντικό παράθυρο στο παρελθόν.