«Ο αρχαιολογικός χώρος της Ζαγοράς στο πλαίσιο των οικισμών της Γεωμετρικής Εποχής (900- 700 π.Χ.)» είναι το θέμα του συνεδρίου που διοργανώνεται στις 20-22 Μαΐου, με την υποστήριξη της πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.

Το συνέδριο θα ανοίξει η κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, καθηγήτρια Μαρί Μπασίρ, την Κυριακή 20 Μαΐου (19:00) μ.μ. στο Μέγαρο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22, Αθήνα).

Η ανασκαφή και τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ζαγοράς, στην Ανδρο, του καλύτερα διατηρημένου οικισμού της περιόδου, παρέχουν σημαντικά στοιχεία για τη ζωή στο Αιγαίο κατά τον 8ο αιώνα π.Χ.– εποχή κατά την οποία, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, χρονολογείται ο Όμηρος, οι απαρχές της πόλης- κράτους και της αθηναϊκής δημοκρατίας.

Κανένας άλλος χώρος στον ελλαδικό κόσμο δεν προσφέρει μια τόσο καθαρή εικόνα της ιδιωτικής ζωής κατά την εν λόγω περίοδο.

Τριάντα επιστήμονες από την Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία θα παρουσιάσουν τα νέα ευρήματα του σημαντικού αυτού οικισμού και τη συμβολή τους στη μελέτη της περιόδου, καθώς επίσης θα αναφερθούν στις ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στους διαφορετικούς οικισμούς της Γεωμετρικής Εποχής στον ελλαδικό χώρο.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.