Εφετείο στις ΗΠΑ στήριξε τελικά την πλευρά του Ιράν σε διαμάχη με Αμερικανούς που είχαν προτείνει τη διάθεση περσικών αρχαιοτήτων για την εξασφάλιση αποζημίωσης θυμάτων επίθεσης αυτοκτονίας η οποία είχε σημειωθεί στο Ισραήλ το 1997.
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν το 1997 μια τριπλή επίθεση αυτοκτονίας σε εμπορικό κέντρο της Ιερουσαλήμ κόστισε τη ζωή σε πέντε άτομα και τραυμάτισε άλλα 200. Ως υπεύθυνοι για το συμβάν καταδικάστηκαν δύο μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Η εμπλοκή του Ιράν οφείλεται σε πέντε ομάδες Αμερικανών που ισχυρίστηκαν ότι η χώρα φέρει ευθύνη ως περιοχή εκπαίδευσης των μελών της Χαμάς. Με βάση τον παραπάνω ισχυρισμό, και έχοντας κερδίσει μια πρώτη νομική μάχη, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να εντοπίσουν ιρανικά περιουσιακά στοιχεία μέσω των οποίων η χώρα, που δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει την αποζημίωσή τους. Έτσι εντοπίστηκαν τρείς συλλογές ιρανικών αρχαιοτήτων – προϊστορικής κεραμικής, κοσμημάτων και ελαμιτικών πινακίδων – που φυλάσσονται ως δάνεια στο Field Museum of Natural History και το Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών, και τα δύο στο Σικάγο. Και τα δύο μουσεία ισχυρίστηκαν ότι οι εν λόγω αρχαιότητες προστατεύονται από τον αμερικανικό νόμο ενώ η κατάσχεσή τους θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο και για άλλα μουσεία τα οποία στηρίζουν τη λειτουργία τους στην πολιτική των δανείων. Το ίδιο το Ιράν επίσης αγνόησε την αίτηση συμμετοχής στη δίκη αν και στη συνέχεια προσέλαβε Αμερικανό δικηγόρο για τον χειρισμό της υπόθεσης.
Το εφετείο, στο οποίο κατέληξε η υπόθεση, δεν καθόρισε το μέλλον των αρχαιοτήτων αλλά καταδίκασε την απόφαση του προηγούμενου δικαστηρίου να αρνηθεί στο Ιράν την ασυλία του ως «κυρίου», κάτι που ήταν αυταπόδεικτο. Κήρυξε επίσης άκυρη την απόφαση ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν στις ΗΠΑ πρέπει να κατασχεθούν, και παρέπεμψε την απόφαση στο προηγούμενο αυτό δικαστήριο για περαιτέρω διαδικασίες, συμβατές με τις νέες αποφάσεις.
Πηγή: Reuters, 29/03/11
Ζ.Ξ.