Από τις 3 Μαρτίου και μέχρι τις 30 Μαΐου πραγματοποιείται στο Μουσείο της Πόλης της Λιουμπλιάνας (Σλοβενία) έκθεση με ευρήματα-μάρτυρες της ελληνικής εξάπλωσης στην Αδριατική με επίκεντρο τη σημερινή Κροατία.
Η έκθεση «Οι Αρχαίοι Έλληνες στην Κροατία», που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στα ανάκτορα Κλόβιτς και βρήκε δεύτερο «σπίτι» στη σλοβενική πρωτεύουσα, φιλοδοξεί να εικονογραφήσει τη δράση —πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική— των αρχαίων Ελλήνων στον χώρο που ταυτίζεται με τη σημερινή σλαβική χώρα της ανατολικής Αδριατικής μέσα από 266 εκθέματα-ευρήματα των τοπικών ανασκαφών. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται χάλκινη κεφαλή της θεάς Αρτέμιδος ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει ο Αποξυόμενος του Ζάγκρεμπ ή Κροάτης Αποξυόμενος (4ος αι. π.Χ.)., το χάλκινο άγαλμα που θεωρείται το κοντινότερο παράλληλο του Αποξυόμενου του Λυσίππου. Το άγαλμα, που εικονίζει αθλητή και έχει ύψος 1,92 μ. ανασύρθηκε το 1998 από τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ των νησιών Βέλε Οριούλε και Λόσινι, στην Αδριατική. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα αρχαίας ελληνικής γλυπτικής κι ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Κροατίας, κάτι που αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η έκθεση και η φύλαξή του από τους ειδικούς. Το άγαλμα φυλάσσεται σε αίθουσα με ειδικό μηχανισμό για να διατηρείται το κατάλληλο μικροκλίμα ενώ κατά την μεταφορά του στη Λιουμπλιάνα από το Ζάγκρεμπ ενεργοποιήθηκαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Αναρτήθηκε με ειδικά μηχανήματα στον δεύτερο όροφο του Μουσείου, σε αίθουσα όπου ο αριθμός των εισερχομένων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 15 ώστε να μην διαταράσσεται η αναγκαία θερμοκρασία και υγρασία.
Η έκθεση είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα. Το πρώτο προβάλλει ένα χρονολογικό χάρτη του ελληνικού αποικισμού και περιλαμβάνει τεχνουργήματα που συνδέονται με τη θάλασσα —αμφορείς και άγκυρες— την ελληνική παρουσία στις ακτές της Αδριατικής, στα νησιά Βις (Ίσσα), Κορτσούλα (Κόρκυρα Μέλαινα) και Χβαρ (Φάρος). Το δεύτερο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην αντίληψη των Αρχαίων Ελλήνων για τη μεταθανάτια ζωή και παρουσιάζονται εκθέματα που βρέθηκαν σε τάφους και εκθέματα που συνδέονται με τη μυθολογία, τη θρησκεία και τις τέχνες. Όλο το εγχείρημα οργανώνεται από την Γκαλερί των Ανακτόρων Κλόβιτς, το Κροατικό Ινστιτούτο Συντήρησης, το Ινστιτούτο Προστασίας της Κληρονομιάς της Σλοβενίας-Κέντρο Αναστήλωσης και το Μουσείο και τις Γκαλερί της Πόλης της Λιουμπλιάνας και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού της Σλοβενίας και της Κροατίας.
Πηγή: Καθημερινή (ηλεκτρονική έκδοση), 04/03/11