Τον προσεχή Απρίλιο αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης της οχύρωσης της Ανακτορούπολης στη Νέα Πέραμο Καβάλας.
Η διαβεβαίωση ήρθε μετά από έκκληση του Δήμου Παγγαίου στις αρχαιολογικές υπηρεσίες να προστατεύσουν τα βυζαντινά τείχη της Ανακτορούπολης, καθώς σε επιτόπια επίσκεψη διαπιστώθηκε ότι τα τείχη έχουν υποστεί εκτεταμένες φθορές και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης ολόκληρων τμημάτων της λιθοδομής.
Τα τείχη της Ανακτορούπολης έχουν πάχος 2.00 μ., ύψος περίπου 6,50 μ. και ενισχύονταν κατά διαστήματα με κυλινδρικούς, ορθογώνιους και πολυγωνικούς πύργους, ενώ στο εσωτερικό του φρουρίου και προς τη βόρεια πλευρά εκτείνεται ψηλό τείχος, με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά. Η τοιχοδομία του φρουρίου αποτελείται από ελαφρά κατεργασμένους μετρίου μεγέθους λίθους και άφθονο ασβεστοκονίαμα. Οι οριζόντιοι αρμοί τονίζονται με στρώσεις από μια σειρά πλίνθων, ενώ σε άλλα σημεία, κυρίως δε στο βόρειο και το ανατολικό τείχος, υπάρχουν οριζόντιες συνεχείς ζώνες από τρεις ή τέσσερις σειρές πλίνθων.
Σε ανασκαφή που έγινε παλαιότερα, στην πλαγιά λόφου που υψώνεται δυτικά του φρουρίου, αποκαλύφθηκαν επτά κιβωτιόσχημοι τάφοι, που ανήκουν στο νεκροταφείο της Ανακτορούπολης. Σε έναν από τους τάφους βρέθηκαν δύο σκυφωτά νομίσματα του Αλεξίου Γ´ (1195-1203). Τα νομίσματα αυτά, σε συνδυασμό με την τοιχοδομία και τα όστρακα που βρέθηκαν στην ανασκαφική τομή, οδηγούν σε μια χρονολόγηση του φρουρίου στον 12ο αιώνα.
Πηγή: Έθνος, 23/2/2011 (Μ. Ριτζαλέου)
Β.Η.