Η νεοϋορκέζικη δικαιοσύνη επέστρεψε την περασμένη Τρίτη στην Κίνα δύο λίθινα επιτύμβια γλυπτά του 7ου αιώνα, αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία είχαν αποτελέσει αντικείμενο διεθνούς λαθρεμπορίου και κατασχέθηκαν από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Metropolitan Museum of Art).
Η δικαιοσύνη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης διεξάγει εδώ και πάνω από δύο χρόνια εκτεταμένη εκστρατεία για την επιστροφή αρχαιοτήτων που είχαν λεηλατηθεί από περίπου 20 χώρες και είχαν καταλήξει σε μουσεία και πινακοθήκες της μεγαλούπολης, μεταξύ των οποίων το περίφημο The Met και οι πάμπλουτοι συλλέκτες και δωρητές του.
Έπειτα από μια τελετή για την επιστροφή των γλυπτών, που έγινε στο γενικό προξενείο της Κίνας στη Νέα Υόρκη, ο εισααγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ ανακοίνωσε «την επιστροφή στον κινεζικό λαό δύο γλυπτών σε πέτρα του 7ου αιώνα από βάθρο φερέτρου, αξίας σχεδόν 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων».
Τα έργα αυτά, που «πριονίστηκαν» από τάφους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχαν στη συνέχεια βγει από την Κίνα, σύμφωνα με τον Μπραγκ. «Από το 1998 μέχρι την κατάσχεσή τους το 2023, η Σέλμπι Γουάιτ, συλλέκτρια του Μανχάταν, είχε δανείσει τις αρχαιότητες στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης».
«Είναι ντροπή το γεγονός ότι αυτές οι δύο απίστευτες αρχαιότητες είχαν κλαπεί και τουλάχιστον η μία απ’ αυτές έμεινε κρυμμένη από το κοινό για σχεδόν τρεις δεκαετίες», τόνισε ο εισαγγελέας Μπραγκ.
Το ένα από τα γλυπτά είχε πράγματι παραμείνει στις αποθήκες του μουσείου για 25 χρόνια.
Από την 85χρονη Σέλμπι Γουάιτ, η νεοϋορκέζικη δικαιοσύνη είχε κατασχέσει το 2021 και το 2022 γύρω στα 20 κλεμμένα έργα τέχνης, σύμφωνα με τον ειδικό Τύπο.
Οι υπηρεσίες του εισαγγελέα Μπραγκ διευκρίνισαν πως «ολοκλήρωσαν φέτος ποινική έρευνα για αρχαιότητες που είχαν αποκτηθεί από τη Γουάιτ, η οποία κατέληξε στην κατάσχεση 89 έργων προερχόμενων από δέκα διαφορετικές χώρες, συνολικής αξίας 69 εκατομμυρίων δολαρίων».
Η ανακοίνωση επικαλείται τον Κινέζο γενικό πρόξενο στη Νέα Υόρκη Χουάνγκ Πινγκ, ο οποίος δήλωσε πως «η καταστολή εγκλημάτων κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μια ιερή αποστολή».
Υπό την αιγίδα του εισαγγελέα Μπραγκ, από τον Ιανουάριο του 2022 περισσότερα από 950 αρχαιότητες αξίας άνω των 165 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν επιστραφεί σε 19 χώρες, μεταξύ των οποίων η Καμπότζη, η Ινδία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η πιο εμβληματική περίπτωση λαθρεμπόρου τέχνης στη Νέα Υόρκη είναι αυτή του συλλέκτη Μάικλ Στάινχαρντ, ο οποίος υποχρεώθηκε να επιστρέψει, βάσει συμφωνίας που συνήψε με τη δικαιοσύνη το 2021, περίπου 180 κλεμμένες αρχαιότητες αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων, 47 από τις οποίες στην Ελλάδα.