Τι θα ήταν η Αθήνα χωρίς τους ξένους; Ποια επαγγέλματα και ποιες τέχνες θα έλειπαν; Πόσο θα διέφεραν τα έθιμα, οι μουσικές και οι γεύσεις της πόλης εάν δεν είχαν υπάρξει μετανάστες, πρόσφυγες και άλλοι ακούσιοι ταξιδιώτες, που ρίζωσαν στον τόπο αυτό χωρίς απαραίτητα να το επιδιώξουν;
«Μέτοικος – Η συμβολή των ξένων στην αρχαία και σύγχρονη ιστορία της Αθήνας» είναι ο τίτλος διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργανώνει το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. «Έναν αιώνα μετά το μεγάλο προσφυγικό κύμα που άλλαξε την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, επιχειρούμε να διερευνήσουμε τη διαχρονική επίδραση της μετοίκησης (εκούσιας ή ακούσιας) στην αστική ζωή της Αθήνας» αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών. «Εστιάζοντας παράλληλα στην αρχαία και τη σύγχρονη ιστορία της πόλης, θα εξετάσουμε θέματα όπως η κοινωνική θέση και τα δικαιώματα των διάφορων κατηγοριών ξένων που ήρθαν στην πόλη ανά περίοδο, ο ρόλος τους στην οικονομία, η συμβολή τους στις πολιτικές διαδικασίες και στην πνευματική ζωή του τόπου, οι προκαταλήψεις της τοπικής κοινωνίας, οι τρόποι ενσωμάτωσης κ.ά.».
Στόχος του σεμιναρίου είναι να φωτίσει το φαινόμενο της μετοίκησης από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να αναδείξει την πολύπλευρη συμβολή των ξένων στη μακραίωνη ιστορία της Αθήνας. Ταυτόχρονα θα διερευνηθεί το πώς η έννοια του «ξένου» μετασχηματίζεται στο χρόνο.
Την επιμέλεια της σειράς έχουν ο Κώστας Βλασόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης), και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος (Δρ Ιστορίας, Υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη). Συμμετέχουν οι ιστορικοί και αρχαιολόγοι Νίκος Ανδριώτης, Σοφία Ανεζίρη, Μαρία Δημητριάδου, Χάρις Κανελλοπούλου, Δέσποινα Τσιαφάκη. Στην τελευταία συνάντηση οι επιμελητές της σειράς θα συνοψίσουν τα συμπεράσματα και θα συζητήσουν τις έννοιες της μετοίκησης και του ξένου με συντονισμό της Αγιάτης Μπενάρδου.
Διοργάνωση: Νίκος Παπαδημητρίου, Μουσείο Κανελλοπούλου.
—Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, ώρα 19.30: «Ξένοι εργάτες στην αρχαία Αθήνα», Κώστας Βλασόπουλος (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Για τον σύνδεσμο, πατήστε εδώ.
—Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 19.30: «Αθήνα-Πειραιάς: Οικονομική και πολιτική ένταξη των προσφύγων του 1922», Τάσος Σακελλαρόπουλος (Μουσείο Μπενάκη), Μαρία Δημητριάδου (Μουσείο Μπενάκη).
Για τον σύνδεσμο, πατήστε εδώ.
—Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023, ώρα 19.30: «Θράκες στην αρχαία Αθήνα», Δέσποινα Τσιαφάκη (Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»).
Για τον σύνδεσμο, πατήστε εδώ.
—Τετάρτη 5 Απριλίου 2022, ώρα 19.30: «Οι ξένοι στην ελληνιστική και ρωμαϊκή Αθήνα», Σοφία Ανεζίρη (Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Για τον σύνδεσμο, πατήστε εδώ.
—Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, ώρα 19.30: «Το αποτύπωμα του 1922 στη λογοτεχνία και την τέχνη», Χάρις Κανελλοπούλου (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου).
Για τον σύνδεσμο, πατήστε εδώ.
—Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, ώρα 19.30: «Πρόσφυγες στην Αθήνα 1821-1940», Νίκος Ανδριώτης (Δρ Ιστορικός).
Για τον σύνδεσμο, πατήστε εδώ.
—Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, ώρα 19.30: Συζήτηση: «Ξένοι στην Αθήνα χθες και σήμερα», Αγιάτη Μπενάρδου (Eρευνητικό Κέντρο «Αθηνά» / Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Κώστας Βλασόπουλος (Πανεπιστήμιο Κρήτης),
Τάσος Σακελλαρόπουλος (Μουσείο Μπενάκη).
Για τον σύνδεσμο, πατήστε εδώ.
Πατώντας τους παραπάνω συνδέσμους μπορείτε να κάνετε εγγραφή για τις διαλέξεις που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε. Στη συνέχεια θα λάβετε ηλεκτρονικό μήνυμα με το σύνδεσμο της κάθε διάλεξης και τον κωδικό πρόσβασης.