Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
   από MARIA CHRISTAKOU Historian, PhD Cand. Sociology AUTh, MA Study of Religion, AUTh, BA History and Archaeology AUTh,
Δείτε το προφίλ μου
Το Αιγαίο… έφτασε στο Σικάγο
Last update: 29/11/2015 21:57

Απολιθωμένοι κορμοί από το δάσος στο Σίγρι της Λέσβου, εντυπωσιακό υλικό που ξεδιπλώνει με υποβλητικό τρόπο τη γέννηση του Αιγαίου, ευρήματα που δείχνουν τις γεωλογικές διεργασίες, οι οποίες διαμόρφωσαν το ανάγλυφο, τις γεωμορφές και τα τοπία της νησιώτικης Ελλάδας, μαγεύουν του επισκέπτες του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου στο Σικάγο.

Στις αίθουσες του Μουσείου, φιλοξενείται η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», την οποία διοργανώνουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με το Α.Π.Θ. και τα πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, σε επιμέλεια της εταιρείας Tetragon από τη Θεσσαλονίκη.

Στα εγκαίνια που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τα σημαντικότερα μουσεία ιστορίας και φυσικής ιστορίας της Αμερικής και όλοι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα μοναδικά εκθέματα που αναδεικνύουν τον φυσικό πλούτο και την ομορφιά των νησιών του Αιγαίου.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, αναφέρθηκε στη μεγάλη απήχηση που είχε η έκθεση, όχι μόνο στην ομογένεια, αλλά κυρίως στους Αμερικανούς και στη συμβολή της προκειμένου να αναδειχθεί το αληθινό πρόσωπο της Ελλάδας.

Η έκθεση εξιστορεί μέσα από σπάνια εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις την εξέλιξη του Αιγαίου Πελάγους και τις διεργασίες που συντελέστηκαν τα τελευταία 150 εκατομμύρια χρόνια, ώστε να διαμορφωθεί το σημερινό ανάγλυφό του.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζει με έναν εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις μορφές ζωής του αρχιπελάγους, καθώς και τα φαινόμενα για την ερμηνεία των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε μύθους και τέχνη.

Η γεωλογική ιστορία

Μετά την τελετή των εγκαινίων και τους χαιρετισμούς, ο καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος, ξενάγησε τους επισκέπτες στις ενότητες της έκθεσης, που όπως είπε επιτρέπουν στον επισκέπτη να ανακαλύψει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος, την εξέλιξή του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγηίδας, μέχρι τη σημερινή μορφή του ελληνικού αρχιπελάγους.

Το ενδιαφέρον του κοινού συγκεντρώνουν οι απολιθωμένοι κορμοί, καθώς και άλλα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του υποθαλάσσιου τμήματος γύρω από τη νησίδα Νησιώπη, που μεταφέρθηκαν ειδικά για την έκθεση στο Σικάγο.

Ο κ. Ζούρος μίλησε για την «αιωνιότητα» των κορμών και των ευρημάτων, αναφέρθηκε στα λαμπερά τους χρώματα, απίστευτα ζωντανά, ειδικά το σταχτί και το γκρίζο των ηφαιστειακών πετρωμάτων που περιβάλλουν τους κορμούς. Αμέτρητες οι αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου και του καστανού, του πράσινου αλλά και του μαύρου. Ανταύγειες από κροκί, άλικο, μενεξεδί μέχρι το πράσινο και το βαθύ μπλε σε ασυνήθιστους συνδυασμούς, θαμπώνουν το μάτι του επισκέπτη.

Πρόκειται για έναν κόσμο διαφορετικό, ακίνητο μα συνάμα τόσο ζωντανό, που για πολλούς δεν είναι παρά η μαγεία μιας άλλης, άγνωστης Ατλαντίδος. Μιας περιοχής που βυθίσθηκε και χάθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια κάτω από τα πυρωμένα σύννεφα στάχτης που δημιούργησαν οι ηφαιστειακές εκρήξεις στο Βόρειο Αιγαίο και θα μπορούσε να ονομασθεί «Πομπηία των φυτών».

Με υποβλητικό τρόπο οι εικόνες, η μουσική, οι ήχοι και το φως, μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μια άλλη διάσταση, είναι να σαν μπαίνει σε μια μηχανή του χρόνου και… προσγειώνεται στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου εκατομμύρια χρόνια πριν. Η έκθεση θα παραμείνει στο Ελληνικό Μουσείο του Σικάγου μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2016 και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως μετά θα συνεχίσει την περιοδεία της σε άλλες αμερικανικές πόλεις.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64293542

Δύο σπουδαία ελληνικά έργα δημοπρατούνται από τον οίκο Sotheby’s
Last update: 24/11/2015 20:52

Δύο έργα των αρχών του 19ου αιώνα που αποτυπώνουν αντίστοιχα τον επιβλητικό Ναό του Δία, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και το μνημείο του Φιλοπάππου αναμένεται να δημοπρατηθούν από τον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο στις 16 Δεκεμβρίου. Η δημοπρασία έχει τίτλο «19th Century European Paintings» και περιλαμβάνει 92 έργα ευρωπαϊκών καλλιτεχνών.

Το μνημειακό φιλελληνικό έργο, φιλοτεχνημένο το 1804, έχει τίτλο «Άποψη του Ναού του Δία και της Ακρόπολης» και φέρει την υπογραφή του Γάλλου Lancelot-Théodore Turpin de Crissé. Ο πίνακας, λάδι σε καμβά, εκτιμάται ότι θα πωληθεί μεταξύ 209.000 έως 279.000 ευρώ. Ο φιλέλληνας καλλιτέχνης ταξίδεψε για πρώτη φορά στη χώρα μας, υπό την αιγίδα του επίσης γάλλου φιλέλληνα πρέσβη της Υψηλής Πύλης, του κόμη Choiseul-Gouffier. Σημειώνουμε πως η κατασκευή του Ολυμπιείου ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ., κατά την κυριαρχία των Αθηναίων, οι οποίοι επιθυμούσαν να χτίσουν το μεγαλύτερο ναό στον αρχαίο κόσμο, αλλά ολοκληρώθηκε κατά την περίοδο της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ., περίπου 638 χρόνια μετά την έναρξη του έργου. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ένα μεγάλο μέρος του καταστράφηκε για να χρησιμοποιηθούν τα υλικά του στην οικοδόμηση άλλων έργων της πόλης. Παρόλα αυτά, ένα σημαντικό τμήμα του ναού διατηρείται ακόμα και σήμερα.

Το δεύτερο έργο που θα παρουσιαστεί στη λονδρέζικη δημοπρασία είναι μια ακουαρέλα φιλοτεχνημένη το 1821 που απεικονίζει το Μνημείο του Φιλοπάππου από τον Louis-François Cassas. Το έργο αποτυπώνει το αρχαίο ελληνικό μνημείο αφιερωμένο στον Γάϊο Ιούλιο Αντίοχο Επιφανή Φιλόπαππο ή Φιλοπάππου, ενός άρχοντα από την Κομμαγηνή και εκτιμάται ότι θα πουληθεί από 56.000 μέχρι 84.000 ευρώ.

Πηγή

Εξερευνήστε την αρχαία Πέτρα της Ιορδανίας μέσω της Google Street View
Last update: 24/11/2015 02:06

Ένα μαγευτικό ταξίδι στην Πέτρα και τα σπουδαιότερα μνημεία της χώρας από την οθόνη σας, προσφέρει πλέον η  Google Street View.

Πριν από περισσότερα από 2000 χρόνια οι Ναβαταίοι δημιούργησαν την Πέτρα, την πέτρινη πόλη, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου που δέχεται καθημερινά πάνω από 2500 τουρίστες.

Τώρα, μέσω της  Google Street View, έχετε τη δυνατότητα να ανακαλύψετε και να περιπλανηθείτε στη Ροδοκόκκινη Πόλη, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, η οποία ήταν κρυμμένη έως τις αρχές του 1800.

Για να το δείτε πατήστε εδώ.

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Αρχείο Blog
2018
2016 (2)
2015 (7)
2014 (23)