Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής

Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής

H μόνιμη έκθεση ξετυλίγεται σε τρεις αίθουσες και έναν ημιυπαίθριο χώρο.
Στις τρεις πρώτες περιλαμβάνονται: η αίθουσα εισαγωγής στην παραδοσιακή κεραμική (παρουσίαση της πρώτης ύλης της τεχνολογίας της κεραμικής τέχνης, της τυπολογίας των αγγείων και των εθίμων που σχετίζονται με την κεραμική), το εργαστήριο κατασκευής αγγείων χωρίς τη χρήση τροχού και το εργαστήριο κατασκευής αγγείων στον ποδοκίνητο τροχό.
Στον ημιυπαίθριο χώρο έχει γίνει αναπαράσταση του εργαστηρίου κατασκευής αγγείων στον χειροκίνητο τροχό. Mε εποπτικό υλικό (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, χάρτες), αναπαραστάσεις των τριών τύπων εργαστηρίων που λειτούργησαν στον ελλαδικό χώρο κατά τους νεότερους χρόνους, και άλλα εκθέματα παρουσιάζεται στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα της παραδοσιακής ελληνικής χρηστικής κεραμικής από τις αρχές του 19ου ως τα μέσα του 20ού αιώνα.
Έτσι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να αντλήσει ποικίλες πληροφορίες για την τεχνολογία της παραδοσιακής κεραμικής τέχνης, για τα στάδια και τις τεχνικές κατασκευής, την τυπολογία και τις χρήσεις των αγγείων, την παρουσία των κεραμικών στην καθημερινή ζωή και στα έθιμα.
Kύριος στόχος της μόνιμης έκθεσης είναι η παρουσίαση των πληροφοριών με τρόπο άμεσο και εύληπτο μέσα από επιλεγμένο εποπτικό υλικό, που έχει συλλέγει κατά τη διάρκεια των ερευνών του Μουσείου, ώστε ο επισκέπτης να προσλαμβάνει μια ζωντανή εικόνα για τις επιμέρους εκφάνσεις της κεραμικής τέχνης στην Ελλάδα.

Περιοδικές εκθέσεις
Mε τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων το μουσείο έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζει τμήματα της μεγάλης συλλογής αγγείων που έχει κληροδοτήσει η Mπέτυ Ψαροπούλου, καθώς και ποικίλες όψεις της παραδοσιακής κεραμικής τέχνης, αλλά και φιλοξενία ειδικών εκθέσεων με έργα αξιόλογων σύγχρονων δημιουργών.