Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου

Ενότητα Βαρελοποιία, Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου

Στη δεύτερη αίθουσα του μουσείου «Το κρασί», υπάρχει η ενότητα βαρελοποιία όπου παρουσιάζεται συλλογή εργαλείων και σκευών, τα οποία μαζί με κείμενα, εικόνες και κινούμενα τρισδιάστατα σχέδια, ζωντανεύουν τις διαδικασίες με τις οποίες ο άνθρωπος καλλιεργεί το αμπέλι και φτιάχνει το κρασί.

Η ποιότητα του βαρελιού είναι καθοριστική για την ωρίμανση του κρασιού και την εξέλιξή του στο χρόνο. Το μικροκλίμα, το έδαφος, το είδος της δρυός και η τεχνογνωσία κάνουν τους Γάλλους βαρελοποιούς του καλύτερους στον κόσμο.

Στην Ελλάδα το επάγγελμα του βαρελοποιού είναι από εκείνα που χάνονται στο χρόνο.