Στη σύνθεση βλέπουμε μια αναπαράσταση της στιγμής που ιδρύθηκε η «Φιλική Εταιρεία» ο δημιουργός Παύλος Βρέλλης σύμφωνα με τον Οδηγό του Μουσείου παρουσιάζει ένα χειμωνιάτικο βράδυ στα 1814, στην Οδησσό της Ρωσίας. Εκεί ορκίστηκαν τρείς έντιμοι, θαρραλέοι, μεγάλοι άντρες, με πίστη, αγάπη και πόθο γι την ελευθερία του Γένους.
Ήταν ο Νικόλαος Σκουφάς, έμπορος από το Κομπότι της Άρτας, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ από τα Γιάννενα και ο Εμμανουήλ Ξάνθος εμποροϋπάλληλος από την Πάτμο.
Οι πηγές πληροφοριών για την δημιουργία της σύνθεσης ήταν από βιβλία που γράφτηκαν για τους Φιλικούς, από ξυλογραφίες, χαλκογραφίες αλλά και ζωγραφικούς πίνακες.
Φρόντισε στα πρόσωπα τους να φαίνεται η ηλικία τους, όπως θα ήταν όλοι τους το 1814. Τους παρουσιάζει να ορκίζονται ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι στο Ιερό Ευαγγέλιο και οι εκφράσεις τους είναι ανάλογες; Με τον χαρακτήρα του καθενός. Ιδιαίτερο βάρος έριξε στο πρόσωπο του καρδιοπαθούς Νικόλαου Σκουφά, φρόντισε ιδιαίτερα τα υποτονικά στις κόγχες τους μάτια και τη γωνίωση στα χείλη μια υποτονικότητα που αποδόθηκε φορματικά και χρωματικά
Για το χώρο αφορμή στάθηκε μια φωτογραφία ενός Έλληνα τουρίστα που φωτογράφισε το σπίτι των Φιλικών που βρισκόταν στην πάροδο Κράσνη αρ. 18, στην Οδησσό της Ρωσίας. Πάνω σ’αυτή τη φωτογραφία και σε δικά του σχέδια δημιούργησε το δωμάτιο και το εξωτερικό μπαλκόνι. Το Σεπτέμβριο του 2002 επισκέφθηκε και ο ίδιος το κτίριο όπου ορκίστηκαν και σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο με βιβλιοθήκη η οποία μάλιστα περιλαμβάνει και πολλά Ελληνικά βιβλία.
Πηγή: Οδηγός του Μουσείου «Παύλος Βρέλλης – Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας – Κέρινα Ομοιώματα».