Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου

Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου

Βρίσκεται στο 16ο χλμ. της Εθνικής οδού Πρέβεζας – Ιωαννίνων, στη θέση Φλάμπουρα. Ιδρύθηκε από το συλλέκτη Χαράλαμπο Γκούβα, προκειμένου να στεγάσει την πλούσια συλλογή του και ύστερα από επίπονες προσπάθειες 13 ετών.

Εδρεύει σε ένα ισόγειο κτήριο, το οποίο έχει ανεγερθεί στο κέντρο αγροτεμαχίου, συνολικής έκτασης 4 στρεμμάτων. Το μουσείο εγκαινιάστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2013, στην επέτειο της ναυμαχίας του Ακτίου.

Στη μόνιμη συλλογή του περιλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός αντικειμένων, που χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ποικιλία.

Πιο συγκεκριμένα, στις τρεις αίθουσες εκτίθενται:

συλλογή πετρωμάτων, στερεοποιημένη λάβα ηφαιστείων, τμήματα μετεωρίτη, συλλογή εντόμων, ερπετών και πτηνών, αυγά στρουθοκαμήλου, αηδονοφωλιές από τον Αχέροντα, κοράλλια, κοχύλια, μια χελώνα Καρέτα Καρέτα, ευρήματα της προϊστορικής περιόδου π.χ. τμήματα λίθινων εργαλείων και όπλων, μινιατούρες πλοίων, πίνακες ζωγραφικής, ποικίλα όπλα από διάφορες εποχές και πολιτισμούς π.χ. μια βαλλίστρα του 1750, σπαθιά που χρησιμοποιήθηκαν στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, ένα σπαθί και ένα καπέλο Σαμουράι Thai από την Ταϊλάνδη του 1890, ένα αφρικανικό τόξο του 1900, μια ξιφολόγχη του 1912 και ένα όπλο τύπου Καλάσνικωφ του 1945, συλλογή από πολεμικά κράνη, μια στολή ευζώνου του 1912 όπως και η αντίστοιχη της συζύγου του, δυο στολές αστροναυτών, το ασημένιο τούρκικο μελανοδοχείο με το οποίο υπογράφηκε η συμφωνία παράδοσης της Πρέβεζας στους Έλληνες το 1912, αντικείμενα του 20ου αι. που περιγράφουν, ανάγλυφα, την ιστορία της τεχνολογίας, συλλογή γραμματοσήμων, νομισμάτων και λευκωμάτων, καθώς και ιστορικά έγγραφα.

Το πλήθος των ευρημάτων συμπληρώνει μια εξίσου πλούσια, σε αριθμό και ποικιλία, εντύπων βιβλιοθήκη.

Το κτήριο του μουσείου πλαισιώνεται, εξωτερικά, από 12 πρωτότυπες εικαστικές κατασκευές, με συμβολισμούς και θέματα σχετικά με την Ήπειρο, καθώς και από βοτανικό κήπο διανθισμένο με 250 δέντρα.

Το αίθριο του μουσείου είναι κατάλληλο για ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, πραγματοποιούνται, ήδη, διαλέξεις, προβολές κινηματογραφικών ταινιών και μουσικές εκδηλώσεις. Γενικά, ο χώρος του μουσείου μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

Η μεγάλη ποικιλία των εκθεμάτων το καθιστά κατάλληλο για επισκέψεις μαθητών και φοιτητών, ενώ θεωρείται ιδανική αφετηρία και έναυσμα για τη δημιουργία πολλών και διαφορετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Γενικά, πρόκειται για ένα μουσείο με διττή σημασία και ρόλο. Μέσα από την ποικιλία των εκθεμάτων του, τα οποία ανανεώνονται και εμπλουτίζονται συνεχώς, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε σημαντικούς σταθμούς της ανθρώπινης ιστορίας και παράλληλα να γνωρίσει την Ηπειρωτική γη και τη μακραίωνη ιστορική της διαδρομή.

Το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο έως την είσοδό του. Διαθέτει χώρο στάθμευσης περίπου 100 θέσεων.

Φλάμπουρα Πρέβεζας | 481 00 Πρέβεζα |

Τηλ. 2682025421 | [email protected]

Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα – Παρασκευή

κατόπιν συνεννόησης στα τηλ. 26820-25421 και 6945308791

Σαββατοκύριακο 09.00-14.00  | Είσοδος: 3 Euro | Μαθητές: 2 Euro