Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα "Βασίλειος Παπαντωνίου"

Ανδρικό Κουστούμι, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα “Β. Παπαντωνίου”

Κοστούμι ανδρικό μεταξωτό και ρεντιγκότα από βελούδο
1765, 1770
Δωρεά: Ιωάννα Παπαντωνίου | (2006.6.153, 2007.6.1)

Ανδρικό Ένδυμα,
με εξαίρεση τα πολύχρωμα σχέδια των εθνικών φορεσιών, το ανδρικό ένδυμα του 21ου αιώνα παντού στον κόσμο αποτελείται από μερικά βασικά κομμάτια, το σακάκι, το γιλέκο και το παντελόνι φοριέται με πουκάμισο και συνοδεύεται από ποικιλία αξεσουάρ, όπως γραβάτες, φουλάρια, ζώνες, μανικετόκουμπα, δαχτυλίδια κτλ.
Το κουστούμι ως έννοια ξεκίνησε γύρω στα μέσα του 17ου αιώνα, όταν ο Johh Evelyn, ο Άγγλος ημερολογιογράφος του (1620 – 1706) έγραφε στο ημερολόγιο του (1966) ότι το περσικής καταγωγής γιλέκο φορέθηκε για πρώτη φορά στην Αυλή (του Κάρολου Β’ της Αγγλίας), εγκαινιάζοντας έτσι την έννοια του κουστουμιού.
Από τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν οι Άγγλοι ευγενείς της επαρχίας τα παράγγελναν σε ασορτί μάλλινα υφάσματα. Έκτοτε, αποτελεί μόνιμο στοιχείο της γκαρνταρόμπας του Άγγλου τζέντλεμαν.
Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο George Bryan Brummell (1778 – 1840), γνωστός ως «Beau» (ωραίος) Brummell, τελειοποίησε το στυλ. Με τα εξαιρετικά περιποιημένα αξεσουάρ του, τα άψογα κολλαρισμένο και σιδερωμένο λινό πουκάμισο με τους καλό-σιδερωμένους γιακάδες και τις κερωμένες μπότες κλπ έγιναν πρότυπο για τον καλοντυμένο τζέντλεμαν της εποχής του.
Το κουστούμι στις μέρες μας έχει πολλές παραλλαγές από τα εξαιρετικά δείγματα που προέρχονται από τα χέρια διάσημων μαιτρ της υψηλής ραπτικής ως αυτά που κατασκευάζονται μαζικά, και τα δύο όμως διαβάσαμε έχουν τις ρίζες τους πολύ πίσω το χρόνο.

Πηγή : «ΕΝΔΥΕΣΘΑΙ» Για ένα Μουσείο Πολιτισμού του Ενδύματος
Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα – 2010