Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Ο Άγγελος Χανιώτης. Φωτ.: Α. Γριμάνη.

Άγγελος Χανιώτης – Η Μακρά Ελληνιστική Εποχή που μας σαγηνεύει

Ο καθηγητής Άγγελος Χανιώτης διδάσκει από το 2010 Αρχαία Ιστορία και Κλασικές Σπουδές στο Ινστιτούτο Ανώτατων Σπουδών του Πρίνστον (Institute for Advanced Study, Princeton). Στο πρόσωπό του συναντιούνται ο ιστορικός, ο αρχαιολόγος, ο επιγραφολόγος, ο φιλόλογος. Με το ερευνητικό του ενδιαφέρον στραμμένο στην Ιστορία του ελληνιστικού κόσμου και της ρωμαϊκής Ανατολής, έχει αναδείξει ποικίλες όψεις της ανθρώπινης εμπειρίας σ’ εκείνα τα χρόνια, την κοινωνική, την πολιτισμική, τη θρησκευτική, τη νομική, την οικονομική. Συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων και κύριος εκδότης του Supplementum Epigraphicum Graecum (SEG), έχει μελετήσει θέματα όπως ο πόλεμος, η θρησκεία, η επικοινωνιακή πλευρά των τελετουργιών, οι στρατηγικές της πειθούς στον αρχαίο κόσμο. Τον τελευταίο καιρό η έρευνά του εστιάστηκε στα συναισθήματα, τη μνήμη και την ταυτότητα. Με την πρωτοτυπία τους, οι μελέτες του έθεσαν σημαντικά ερωτήματα στην επιστημονική κοινότητα, πυροδοτώντας διαλόγους που συνέβαλαν στη βαθύτερη κατανόηση όψεων της αρχαιότητας που δεν είχαν ποτέ πριν διερευνηθεί.

Απόφοιτος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ο Άγγελος Χανιώτης συνεχίζει τις σπουδές του στη Χαϊδελβέργη. Η διδακτορική του διατριβή έχει τίτλο Ιστορία και ιστορικοί στις ελληνικές επιγραφές. Επιγραφική συμβολή στην ελληνική ιστοριογραφία. Το 1992 εκλέγεται στη Χαϊδελβέργη καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας αναλαμβάνοντας και υψηλά διοικητικά καθήκοντα. Ενδιαμέσως σπουδάζει και νομικά. Το 1996, αξιοποιώντας και τις νομικές του γνώσεις, εκδίδει στα γερμανικά το βιβλίο Οι συνθήκες μεταξύ κρητικών πόλεων στην Ελληνιστική εποχή. Θα αφιερώσει τέσσερα χρόνια στην έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προτού περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα τελευταία χρόνια ερευνά ως αρχαιολόγος την Αφροδισιάδα της Μ. Ασίας.

Το μόνο του βιβλίο στα ελληνικά, Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2009), κερδίζει το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Δοκιμίου. Επιμελείται τον πρώτο τόμο (2012) και συνεπιμελείται με τον Pierre Ducrey τον δεύτερο (2014) μιας δίτομης έκδοσης με τον γενικό τίτλο Ξεσκεπάζοντας τα συναισθήματα (Unveiling Emotions), μιας ρηξικέλευθης προσέγγισης που αξιοποιεί τη μαρτυρία αρχαίων ιστοριογράφων και επιγραφών.

Μόνο δειγματοληπτικά θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε το έργο του Άγγελου Χανιώτη με το 25σέλιδο βιογραφικό. Ας προσθέσουμε μόνο τα εξής λίγα: Τον Δεκέμβριο του 2014, εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Με τον εισιτήριο λόγο του, «Η ζωή των αγαλμάτων», έκλεψε την καρδιά όλων. Οι διεθνείς βραβεύσεις πολλές. Το 2014 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας του απένειμε τον Σταυρό του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα.

Χάρη σε «Έναν κόσμο συναισθημάτων», ο Άγγελος Χανιώτης έγινε γνωστός και στο ευρύ ελληνικό κοινό. Πρόκειται για την εξαιρετική έκθεση που συνδιοργάνωσε με τον επίτιμο διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Νίκο Καλτσά, και τον αν. καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, Ιωάννη Μυλωνόπουλο. Η έκθεση παρουσιάστηκε φέτος [2017] στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης (9 Μαρτίου–24 Ιουνίου) και στο Μουσείο της Ακρόπολης (18 Ιουλίου–19 Νοεμβρίου). Μόνο που το ελληνικό κοινό έμεινε με ένα παράπονο: αν και είχε εκδοθεί ελληνικός Κατάλογος, αυτός δεν ήταν διαθέσιμος στους επισκέπτες της έκθεσης.