Εκθέσεις
Τρίτη-Κυριακή: 08.00-15.00 Ώρα
Ελλάδα Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα

Τηλ.: 213 2139572
e-mail.: info@byzantinemuseum.gr
Ιστοσελίδα

Per Kirkeby

2 Φεβρουαρίου - 24 Μαρτίου 2012

Ο Per Kirkeby, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του νεο-εξπρεσιονισμού στη Δανία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με μια έκθεση που σκιαγραφεί την πορεία του μέσα από 29 επιλεγμένα έργα. Ο τίτλος της έκθεσης, που φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο είναι «Per Kirkeby, Ένας δημιουργικός διάλογος με τη βυζαντινή τέχνη».

Ζωγράφος, γλύπτης συγγραφέας και ποιητής ο Kirkeby εμπνέεται από τη Βυζαντινή τέχνη την οποία εντάσσει στο έργο του με έναν ιδιαίτερο προσωπικό τρόπο. Η ανάγνωση και η μελέτη των έργων του απαιτεί γνώση της βυζαντινής τέχνης μια και η τελευταία είναι στενά συνδεδεμένη με την εικαστική παραγωγή του.

Τα ζωγραφικά έργα του δεν είναι αντίγραφα θρησκευτικών εικόνων ή θεολογικών σκηνών, όμως ο θεατής μπορεί να ανιχνεύσει σε αυτά, τους υποκείμενους φορμαλιστικούς (χρώμα, σχήματα, δομή) και θεματικούς δεσμούς, που απορρέουν από τη βαθιά και ώριμη γνώση της Βυζαντινής Τέχνης.

Το έργο του Per Kirkeby έχει εκτεθεί παλαιότερα σε σημαντικά μουσεία του εξωτερικού όπως η TATE Modern, το Musée National d’Art Contemporain – Centre Georges Pompidou και το Metropolitan Museum of Modern Art. Στις αρχές του 2012 διοργανώνεται επίσης έκθεσή του που θα παρουσιαστεί στο Palais des Beaux Arts, στις Βρυξέλλες.

Την έκθεση επιμελείται ο Mikael Wivel, ιστορικός τέχνης, μελετητής του έργου του καλλιτέχνη, ενώ η διοργάνωσή της, την οποία έχει αναλάβει η πρεσβεία της Δανίας στην Ελλάδα, τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος κατάλογος με κείμενα του καλλιτέχνη, του επιμελητή καθώς και της διευθύντριας του μουσείου Αναστασίας Λαζαρίδου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν θεματικές διαλέξεις και παράλληλες δραστηριότητες.