Εκθέσεις
9 Οκτωβρίου 2012 Έναρξη
15 Νοεμβρίου 2012 Λήξη
ΤΡ-ΠΑ 10.00-13.00, 16.00-20.00 / ΣΑ-ΚΥ 10.00-13.00, 16.00-20.00 / ΔΕ κλειστά Ώρα
Κύπρος Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, οδός Βασιλίσσης, Λεμεσός

Τηλ.: +357 25342123
Ιστοσελίδα

Mare Liberum

9 Οκτωβρίου–15 Noεμβρίου 2012

Έκθεση για τη ναυτιλία στη Μεσόγειο από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα διοργανώνει το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη, υπό την αιγίδα της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

H έκθεση επικεντρώνεται γύρω από την ιστορία και τις απαρχές των ευρωπαϊκών χειρόγραφων πορτολάνων χαρτών, αναδεικνύει τις πόλεις και τα λιμάνια που άνθισαν, περιγράφει τα διάφορα είδη καραβιών που διέσχιζαν τη θάλασσα της Μεσογείου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις μεγάλες ναυμαχίες και στην πειρατεία, τόσο τη μουσουλμανική όσο και τη χριστιανική. Tο τελευταίο μέρος της έκθεσης καλύπτει το θέμα των διομολογήσεων που προσέφερε η Oθωμανική Aυτοκρατορία στα Eυρωπαϊκά κράτη, τις απαρχές καθώς και την ανάπτυξη της Mεσογειακής Nαυτιλιακής Nομοθεσίας.

Πολύτιμοι αυθεντικοί πορτολάνοι χάρτες από το Mουσείο Kορρέρ της Bενετίας και ναυτικοί χάρτες του 19ου αιώνα που ανήκουν στη Xαρτογραφική Συλλογή του Πολιτιστικού Iδρύματος της Tράπεζας Kύπρου, αλλά και ομοιώματα καραβιών από το Nαυτικό Mουσείο της Eλλάδας και τη Συλλογή Ωνάση, θα συνδυαστούν με ένα συναρπαστικό πολυθέαμα και θα ταξιδέψουν τον θεατή στο μαγικό κόσμο της κοινής μας Θάλασσας και της κοινής μας ευρωπαϊκής Kληρονομιάς.

Oι Πρόεδροι Mπαρόζο και Xριστόφιας θα εγκαινιάσουν την έκθεση τη Δεύτερα 8 Oκτωβρίου και η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό από τις 9 μέχρι και τις 13 Nοεμβρίου 2012.

Tην έκθεση «Mare Liberum» επιμελήθηκε η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Άννα Mαραγκού, ο σχεδιασμός της έγινε από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Παπαδόπουλο, ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια και η επεξεργασία σε βίντεο είναι συνεργασία των Άρτεμη Ψαθά και Xριστίνας Ολυμπίου.

Συνδιοργανωτές: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Δήμος Λεμεσού, ΡΙΚ.