Εκθέσεις
6 Μαΐου 2022 Έναρξη
31 Δεκεμβρίου 2022 Λήξη
Δευτέρα-Κυριακή: 08.00-20.00. Τρίτη: Κλειστά Ώρα
Ελλάδα Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Ιωάννινα

Τηλ.: 26510 01050
Ιστοσελίδα

H Δωρεά του Ανδρέα Μπούζα στα Ιωάννινα

6 Μαΐου – 31 Δεκεμβρίου 2022

Έκθεση με τίτλο «Testimonia et Memorabilia: Η Δωρεά του Ανδρέα Μπούζα στα Ιωάννινα» διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 525 από τα 2.410 συνολικά αντικείμενα που δώρισε στην Εφορεία ο επιφανής Ηπειρώτης ιατρός, τα βήματα του οποίου τον οδήγησαν από την Ήπειρο των χρόνων του μεσοπολέμου στην Αθήνα, το Παρίσι και τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

Ο Ανδρέας Μπούζας, με καταγωγή από το Παλαιοχώρι Συρράκου, υπήρξε απόφοιτος του Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και υπήρξε Διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών. Η αγάπη του για την ιστορία και την αρχαιολογία τον οδήγησε στη συγκέντρωση αρχαίων και βυζαντινών αντικειμένων, με μοναδικό σκοπό τα αντικείμενα αυτά να περιέλθουν στο τέλος της ζωής του στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να τα δωρίσει στα δύο μουσεία της πόλης των Ιωαννίνων, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό, με την παράκληση να αποτελέσουν τμήμα της μόνιμης έκθεσής τους.

Τα αντικείμενα αυτά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έκρινε σκόπιμο να τα παρουσιάσει, πριν από την οριστική έκθεσή τους στα δύο μουσεία της, για μία και μοναδική φορά μαζί (αρχαία και βυζαντινά), σε ένα σύνολο. Πρόκειται για λίθινα τέχνεργα και αγγεία προϊστορικών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, ειδώλια, χάλκινα κοσμήματα, σταυρούς, κοσμήματα, σκεύη λατρείας, αρχαία και βυζαντινά νομίσματα.

Σκοπός της έκθεσης είναι να τονιστεί η δύναμη των μουσείων να μετουσιώνουν το ιδιωτικό χαρακτήρα ενός κειμήλιου (memorabilia) σε δημόσιο, αξιοποιώντας την αυθεντική μαρτυρία των ίδιων των αντικειμένων (testimonia).

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διεξάγονται οργανωμένες ξεναγήσεις, κατόπιν συνεννόησης.

Τον συντονισμό και τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, δρ Βαρβάρα Παπαδοπούλου. Για την προετοιμασία της έκθεσης εργάστηκαν οι αρχαιολόγοι δρ Ιουλία Κατσαδήμα και Όλγα Δάγιου, ΜΑ, ο αρχιτέκτων Χρήστος Τσακούμης, οι συντηρητές Μελίνα Νάκα και Γιώργος Κύρκος, η εικαστικός σχεδιάστρια Έφη Σταύρου, ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης και οι Κώστας Γιώτης και Σπύρος Μανώλης.

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, στις 18.30.