Εκθέσεις
Τουρκία Μουσείο Sakip Sabanci, Sakip Sabanci Cad. No:42, Emirgan 34467, Κωνσταντινούπολη

Τηλ.: +90 212 277 22 00
Ιστοσελίδα

Across – Κυκλάδες και Δυτική Μικρά Ασία κατά την 3η χιλιετία π.Χ.

23 Μαΐου-20 Αυγούστου 2011

Aρχαιολογική έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Sakip Sabanci, στην Κωνσταντινούπολη.

Η έκθεση περιλαμβάνει 68 αρχαιότητες από τα δύο ελληνικά μουσεία. Πρόκειται για κύριους τύπους των φημισμένων για τη λιτότητα και την απλότητα της φόρμας τους μαρμάρινων κυκλαδικών ειδωλίων, αλλά και για μαρμάρινα αγγεία και άλλα τέχνεργα, καθώς και για δείγματα μεταλλικών (χάλκινων) αντικειμένων (εργαλεία και εγχειρίδια), ενώ δεν απουσιάζουν πήλινα αγγεία από τα γνωστά «τηγανόσχημα» με εγχάρακτη διακόσμηση, «αρύβαλλοι», κρατηρίσκοι, ραμφόστομες πρόχοι κ.λπ.

Από την πλευρά της Δυτικής Μ. Ασίας ανάλογες αρχαιότητες προέρχονται από τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, του Δορυλαίου (Εσκί Σεχίρ), της Κιουτάχειας κ.λπ. Πρόκειται για πτυόσχημα ειδώλια (πολύ κοντά στον τύπο των βιολόσχημων), ένα κεφαλάκι κυκλαδικού ειδωλίου από τη Μίλητο, πήλινα αγγεία και μετάλλινα όπλα και κοσμήματα που φανερώνουν τις σχέσεις αλλά και τις διαφορές ανάμεσα στα κυκλαδικά τέχνεργα και αυτά της μικρασιατικής ακτής -ιδιαίτερα καθώς η παραλιακή μικρασιατική ζώνη προχωρεί προς την ενδοχώρα.

Χωριστές ενότητες συναπαρτίζουν την έκθεση: το προοίμιο για το τι συνέβαινε λίγο πριν από την έναρξη της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, η ενότητα με τις τεχνολογίες (κεραμική, μεταλλοτεχνία, γλυπτική), ιδεολογία (ταφικά έθιμα, κλπ), εμπόριο και σχέσεις, είναι τα κύρια κεφάλαια της έκθεσης αλλά και του πολυσέλιδου επιστημονικού καταλόγου που τη συνοδεύει.

Επιμέλεια έκθεσης: Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης (Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης), Δρ Ελένη Παπάζογλου (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), Δρ Πέγκυ Σωτηρακοπούλου, Dr. Nazan Ölçer (Διευθύντρια Μουσείου Sakip Sabanci), Prof. Hayat Erkanal.