Άλλες εκδηλώσεις
28 Μαρτίου 2018 Έναρξη
28 Μαρτίου 2018 Λήξη
20.00 Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»), Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2313 306400
e-mail.: mbp@culture.gr
Ιστοσελίδα

Μεταλλάξεις της θρησκευτικής εικονογραφίας στη σύγχρονη τέχνη

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Διάλεξη της ιστορικού της τέχνης, καθηγήτριας Ευθυμίας Γεωργιάδου, με τίτλο «Μεταλλάξεις της θρησκευτικής εικονογραφίας στη σύγχρονη τέχνη» διοργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Την εκδήλωση προλογίζει η διευθύντρια του ΜΒΠ, δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.

Η Ευθυμία Γεωργιάδου είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Παρίσι και υποστήριξε τη διατριβή της «Θρησκευτικά θέματα στη νεοελληνική ζωγραφική» στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Δίδαξε μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ από το 1975 έως το 2009.

Στις μελέτες της ασχολείται με τη γυναικεία καλλιτεχνική δραστηριότητα, με την κοσμική  τέχνη κατά την Τουρκοκρατία στο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας και με προβληματισμούς της σύγχρονης τέχνης.

Στη διάλεξη η κα Γεωργιάδου θα πραγματευτεί την εμφάνιση στη σύγχρονη τέχνη θεμάτων που ανάγονται στη θρησκευτική εικονογραφία χωρίς λατρευτικό χαρακτήρα και χωρίς τους περιορισμούς της παραδοσιακής αναπαράστασης· θέματα τα οποία μαρτυρούν τη σημασία των θρησκευτικών συμβόλων που παραμένουν ριζωμένα στη συλλογική μνήμη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Τέμπλον. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης» που διαρκεί μέχρι το Σάββατο 24 Μαρτίου.

Είσοδος ελεύθερη.