Άλλες εκδηλώσεις
26 Μαρτίου 2018 Έναρξη
26 Μαρτίου 2018 Λήξη
19:00 Ώρα
Ελλάδα Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, Παρθενώνος 14, Αθήνα

e-mail.: athens.arch.circle@gmail.com

Αττικοί πεσσοί στην Αθήνα

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Ομιλία της Λίνας Τσατσαρώνη με τίτλο «Αττικοί πεσσοί στην Αθήνα. Τα νέα ευρήματα και το Ωδείο του Αγρίππα».

Στο χώρο της Βιβλιοθήκης του Αδριανού μεταξύ πολυάριθμων αρχιτεκτονικών μελών βρίσκονται κατακείμενοι τρεις αττικοί πεσσοί από την ίδια αρχιτεκτονική σύνθεση, ενώ η χρονολόγησή τους ανάγεται στην εποχή του Αυγούστου. Τα ευρήματα προστίθενται στον κατάλογο του μικρού αριθμού αττικών πεσσών που έχουν βρεθεί στην Αθήνα. Η μελέτη τους οδήγησε στην απόδοσή τους στον εξώστη του Ωδείου του Αγρίππα, τον οποίο οι Ι. Τραυλός και H. Thompson είχαν αποκαταστήσει υποθετικά με πεσσοστοιχία. Η απόπειρα αποκατάστασης του εξώστη με τους υπό μελέτη πεσσούς συμβάλλει όχι μόνο στην καλύτερη κατανόηση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του Ωδείου, αλλά και στον επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας που ασκούσε η εξωτερική μορφή του κτηρίου στο κέντρο της αρχαίας Αγοράς.

Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς «Κύκλος – Διάλογοι για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχιτεκτονική». Ο «Κύκλος» αποτελεί ένα βήμα παρουσίασης σχετικών μελετών με σκοπό τη δημιουργία νέου πεδίου διαλόγου στη διεθνή αρχαιογνωστική κοινότητα, μέσω της διοργάνωσης ομιλιών σε ελληνικά ιδρύματα και ξένες αρχαιολογικές σχολές, καθώς επίσης και επισκέψεων στα ίδια τα μνημεία.

Oργανωτική Επιτροπή: Μαρία-Ευδοκία Βασενχόβεν, Nils Hellner, Alexander Herda, Χρύσανθος Κανελλόπουλος, Georg Ladstätter, Βασιλεία Μανιδάκη, Jean-Charles Moretti, Jari Pakkanen, David Scahill, Ελισάβετ Σιουμπάρα.