Άλλες εκδηλώσεις
17 Απριλίου 2019 Έναρξη
17 Απριλίου 2019 Λήξη
18:30 Ώρα
Ελλάδα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κτίριο Δελμούζου (Αμφιθέατρο Σαράτση), Βόλος

Ιστοσελίδα

Το ιερό του Απόλλωνα στο Δεσποτικό

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Διάλεξη του Γιάννου Κουράγιου (αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του ΥΠΠΟΑ) με θέμα «Το ιερό του Απόλλωνα στο Δεσποτικό: Οι πρόσφατες έρευνες και οι εργασίες ανάδειξης του».

Η συστηματική έρευνα στη θέση Μάντρα στη νησίδα Δεσποτικό, δυτικά της Αντιπάρου, έχει φέρει στο φως ένα εκτεταμένο λατρευτικό συγκρότημα αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Η ακμή του τοποθετείται στον 6ο αι. π.Χ., όταν λειτούργησε ως  εξω-αστικό ιερό της πόλης της Πάρου. Η εξέταση της αρχαιολογίας της Πάρου αποτελεί απαραίτητο οδηγό για την κατανόηση της ίδρυσης και λειτουργίας αυτού του τόσο σημαντικού ιερού που είναι πέραν αμφιβολίας το μεγαλύτερο στις Κυκλάδες, μετά από αυτό της Δήλου. Η τοπογραφία του ιερού προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού εκτός από τον πυρήνα του, το τέμενος, όπου δεσπόζει ο μαρμάρινος πρόστυλος ναός και το τελετουργικό εστιατόριο, έχουν έρθει στο φως 18 κτίρια περιφερειακά αυτού, τα τρία μόλις κατά την περσινή ανασκαφική περίοδο.

Παράλληλα όμως με την ανασκαφή, η ομάδα του Δεσποτικού έχει προχωρήσει και σε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του αρχαϊκού ναού και του εστιατορίου με απώτερο σκοπό την προστασία και ανάδειξή τους.

Γιάννος Κουράγιος

Ο Γιάννος Κουράγιος σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και έλαβε δίπλωμα συντήρησης αρχαιοτήτων στην ιδιωτική σχολή «Lo Sprone». Από το 1986 έως σήμερα εργάζεται ως αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει διατελέσει υπεύθυνος αρχαιολόγος για τα νησιά Πάρος, Αντίπαρος και Δεσποτικό της νυν Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ενώ το διάστημα 2006-2010 εργάστηκε στην ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ως υπεύθυνος αρχαιολόγος στις περιοχές της Βούλας και της Βουλιαγμένης. Στην Πάρο, όπου εργάζεται τα τελευταία 25 χρόνια, έχει διεξαγάγει πλήθος σωστικών ανασκαφών φέρνοντας στο φως σημαντικά μνημεία της αρχαίας πόλης. Είναι επιμελητής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάρου. Έργο ζωής για αυτόν αποτελεί η ανασκαφή στη νήσο Δεσποτικό. Από το 2014 διευθύνει και το αναστηλωτικό πρόγραμμα στον αρχαιολογικό χώρο του Δεσποτικού. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στην Αρχαϊκή και Κλασική περίοδο στις Κυκλάδες και κυρίως στο ιερό του Δεσποτικού και στην τοπογραφία, την οργάνωση, τη θρησκεία και την καλλιτεχνική παραγωγή της Πάρου. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε αρχαιολογικούς τόμους και περιοδικά, έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις για την Πάρο και το Δεσποτικό σε πολλά αρχαιολογικά συνέδρια και έχει εκδώσει αρχαιολογικούς οδηγούς για την Πάρο και το Δεσποτικό.