Άλλες εκδηλώσεις
13 Ιανουαρίου 2020 Έναρξη
13 Ιανουαρίου 2020 Λήξη
15:00 Ώρα
Ελλάδα Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αίθουσα Σεμιναρίων, Ισόγειο), Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα

Ιστοσελίδα

Το αθηναϊκό ψήφισμα για τα μέτρα, τα σταθμά και τα νομίσματα

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Διάλεξη της Σελήνης Ψωμά (ΕΚΠΑ) με τίτλο «Ανασκευάζοντας έναν πρωσσικό μύθο: Το αθηναϊκό ψήφισμα για τα μέτρα, τα σταθμά και τα νομίσματα: IG I3 1453».

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Νομισματικών Συναντήσεων που συνδιοργανώνονται από τη Βελγική Σχολή Αθηνών (EBSA), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (EIE-IIE/TEPA), τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (EFA) και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (DAI).

Σκοπός των συναντήσεων είναι να προβάλουν τη δυναμική της νομισματικής έρευνας στην Ελλάδα τονίζοντας τους δεσμούς που συνδέουν τη νομισματική με τις συγγενείς επιστήμες της ιστορίας και της αρχαιολογίας. Όλο το φάσμα των προσεγγίσεων και όλες οι διαθέσιμες πηγές που σχετίζονται με τη νομισματική αποτελούν πεδία ενδιαφέροντος: τεχνικές μέθοδοι, μετρολογία, εικονογραφία, νομισματική και οικονομική ιστορία. Το χρονολογικό πλαίσιο του σεμιναρίου καλύπτει την περίοδο από τη γέννηση του νομίσματος έως και το τέλος της Βυζαντινής περιόδου.

Οι Έλληνες και ξένοι ομιλητές καλούνται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των νεότερων ερευνών τους, καθώς επίσης και σημαντικά πρόσφατα ευρήματα στο πλαίσιο ωριαίας διάλεξης, μετά την οποία ακολουθεί διάλογος με το κοινό.