Άλλες εκδηλώσεις
20 Μαΐου 2019 Έναρξη
20 Μαΐου 2019 Λήξη
19:00 Ώρα
Ελλάδα Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα

Τηλ.: 213 2139572
Ιστοσελίδα

Συλλογή έργων τέχνης της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Παρουσίαση του λευκώματος  «Συλλογή έργων τέχνης της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο» διοργανώνουν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο.

Η Συλλογή της Πρεσβείας άρχισε να δημιουργείται τη δεκαετία του 1960 –ως πρώτο έργο καταγράφεται η αγορά, τον Απρίλιο 1959, από το τότε Ελληνικό Γενικό Προξενείο στην Κύπρο της τοπιογραφίας του Τηλέμαχου Κάνθου «Τα ξανθά χωράφια το θέρος»– και εμπλουτίστηκε σταδιακά με αγορές έργων. Σημειώνεται ότι, μετά το 1974, κατά τη θητεία του Πρέσβεως Μιχάλη Δούντα, αποκτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των έργων τέχνης Κυπρίων καλλιτεχνών.

Η έκδοση του λευκώματος εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών για την προαγωγή της πολιτιστικής πολυμορφίας, καθώς και των στενών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Το λεύκωμα επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης δρ Ελένη Νικήτα, η οποία ανέλαβε την καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής. Την έκδοση υποστήριξε η εταιρεία ΕΚΟ Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, καθώς και ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος. Θα συμμετάσχουν, επίσης, ως ομιλητές, ο Δημήτρης Σεβαστάκης, Αν. Καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Δημήτρης Παυλόπουλος, Αν. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και η δρ Ελένη Νικήτα, Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκδοσης.