Συνέδρια
12 Ιανουαρίου 2020 Έναρξη
12 Ιανουαρίου 2020 Λήξη
11:00 Ώρα
Ελλάδα Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού τηs Διασποράs Δήμου Νέαs Φιλαδέλφειαs - Νέαs Χαλκηδόναs, Λεωφ. Δεκελείας 152, Νέα Φιλαδέλφεια

e-mail.: stelios.lekakis@ncl.ac.uk
Ιστοσελίδα

Στοιχεία πολιτιστικής πολιτικής μετά τη Μικρασιατική καταστροφή

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Ημερίδα με θέμα «Η Αρχαιολογία στο μέτωπο και τα μετόπισθεν. Στοιχεία πολιτιστικής πολιτικής μετά τη Μικρασιατική καταστροφή» διοργανώνει ο Στέλιος Λεκάκης (McCord Centre, Newcastle University) στο πλαίσιο της έρευνας «Η Αρχαιολογία στο μέτωπο. Πολιτιστική πολιτική και αρχαιολογικά έργα στη γη της Ιωνίας (1919-1922)» που χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες για το έτος 2019.

Η ημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και τη MONUMENTA.

Πρόγραμμα

– Ξενάγηση στη συλλογή του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου».

– Στέλιος Λεκάκης: «Η Αρχαιολογία στο μέτωπο. Πολιτιστική πολιτική και αρχαιολογικά έργα στη γη της Ιωνίας (1919-1922)».

– Καλλιόπη Αμυγδάλου (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής): «Η ανοικοδόμηση της Σμύρνης μετά την καταστροφή του 1922: Αρχιτεκτονική, πόλη και εθνική ταυτότητα».

– Βασίλης Κουτσούκος (Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου): «Μνημειακοί και συμβολικοί τόποι υπό αμφισβήτηση. Ενδεικτικές περιπτώσεις διαχείρισης σε μια νεο-προσαρτημένη επαρχία (1919-1930)».

– Αποστολία Γαλάνη (Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ): «Αφηγήσεις του πολιτισμικού τραύματος μέσα από τα μνημεία: η συμβολή τους στην άτυπη εκπαίδευση».

Θα ακολουθήσει ξενάγηση από την Ειρήνη Γρατσία (MONUMENTA) με θέμα «Τα ιστορικά κτήρια της Νέας Φιλαδέλφειας». Εκκίνηση: ΠΠΙΕΔ 13:40.