Άλλες εκδηλώσεις
26 Μαρτίου 2019 Έναρξη
26 Μαρτίου 2019 Λήξη
19.00 Ώρα
Ελλάδα Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28 και Σίνα, Αθήνα

Ιστοσελίδα

Κρητικές εικόνες και Κρητικοί ζωγράφοι στο Σινά

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Το Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών τιμώντας τον ιδρυτή του ακαδημαϊκό Μανόλη Χατζηδάκη (1909-1998), διαπρεπή βυζαντινολόγο, Γενικό Έφορο Αρχαιοτήτων, Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη, διοργανώνει όπως κάθε χρόνο την ετήσια επιστημονική διάλεξη αφιερωμένη στη μνήμη του.

Προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι η καθηγήτρια βυζαντινής τέχνης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, Μαρία Βασιλάκη. Θέμα της ομιλίας της «Κρητικές εικόνες και Κρητικοί ζωγράφοι στο Σινά».

Οι κρητικές εικόνες που φυλάσσονται στη μονή Σινά είναι εντυπωσιακές τόσο σε αριθμό όσο και σε ποιότητα. Πολλές από αυτές είτε φέρουν την υπογραφή σημαντικών ζωγράφων της βενετοκρατούμενης Κρήτης είτε μπορούν με βεβαιότητα να τους αποδοθούν. Όμως οι πληροφορίες που τα έγγραφα της βενετοκρατούμενης Κρήτης προσφέρουν για την πλούσια αυτή καλλιτεχνική παραγωγή των Κρητικών ζωγράφων για τη μονή Σινά είναι περιορισμένες. Εντούτοις, υπάρχουν και αν αξιοποιηθούν σωστά, οδηγούν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.