Εκθέσεις
25 Σεπτεμβρίου 2018 Έναρξη
31 Οκτωβρίου 2018 Λήξη
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 9.00-17.00, Πέμπτη: 9.00-20.00, Σάββατο: 9.00-14.00 Ώρα
Ελλάδα Αναγνωστήριο Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Σουηδίας 61, Αθήνα

Τηλ.: 210 7210536 (εσωτ. 301)
Ιστοσελίδα

Γραφή και ανάγνωση: Ερρίκος Σλήμαν και Αντώνιος

25 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2018

Έκθεση με τίτλο «γραφή και ανάγνωση: Ερρίκος Σλήμαν και Αντώνιος» διοργανώνει η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη. Με οδηγό τη σύγχρονη τέχνη, η έκθεση εστιάζει στη γραφή και προτείνει νέους τρόπους ανάγνωσης του πλούσιου αρχείου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Συγκεκριμένα, στο χώρο του Aναγνωστηρίου της Bιβλιοθήκης, γραφές του Ερρίκου Σλήμαν και εικαστικές εκδοχές γραφών του καλλιτέχνη Αντώνιου διαλέγονται δυναμικά ως προς την γλώσσα.

Πόσοι γνωρίζουν ότι ο ξακουστός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν (1846-1890) είχε μεγάλο ταλέντο στις γλώσσες και ότι η ημερολογιακή γραφή ήταν ένας τρόπος να τις μαθαίνει; Γραμμένα σε 13 γλώσσες, από Ρώσικα έως Φαρσί και Ουρντού, τα ημερολόγια του Σλήμαν στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη τον αυτοβιογραφούν και παράλληλα συνιστούν χρονικά της μύησής του, μέσα από τη γραφή, σε διάφορους πολιτισμούς. Αποτυπώνουν, επίσης, υλικά το μόχθο που απαιτεί αυτό το εγχείρημα. Με σύνθετους, λοιπόν, τρόπους, η μικρή προσωπική ιστορία συναντά τη μεγάλη μέσα από τη γραφή.

Την προσέγγιση αυτή μας αποκαλύπτει συγκριτικά η εργασία του Αντώνιου, κεντρικό θέμα της οποίας είναι η γραφή ως πολιτισμική ταυτότητα, μύηση, φορέας μνήμης, αλλά και τρόπος συνάντησης πολιτισμών, μεταξύ άλλων. Πόσοι μπορούν να γράψουν, όπως ο Αντώνιος, τη λέξη «μνήμη» σε 70 και πλέον γλώσσες; Εφάμιλλο του Σλήμαν, το πάθος του σύγχρονου αυτού καλλιτέχνη με τη γλώσσα αποκαλύπτει τη γραφή ως θαυμαστό πολυ-εργαλείο.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ναταλίας Βογκέικωφ-Brogan, Doreen Canaday Spitzer Archivist της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Κοτζαμάνη.

Είσοδος ελεύθερη.