Άλλες εκδηλώσεις
21 Ιουνίου 2018 Έναρξη
21 Ιουνίου 2018 Λήξη
18.30-20.30 Ώρα
Ελλάδα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Πύργος Βιβλίων (ισόγειο), ΚΠΙΣΝ, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Ιστοσελίδα

Ας διαβάσουμε επιτέλους στη γλώσσα μας την «Αινειάδα» του Βιργιλίου

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Εκδήλωση με θέμα «Ας διαβάσουμε επιτέλους στη γλώσσα μας την Αινειάδα του Βιργιλίου» διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Λόγος 4».

Η Αινειάδα του Βιργιλίου (70-19 π.Χ.) αφηγείται την πορεία των προσφύγων της Τροίας προς την Ιταλία, όπου ο Αινείας θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της ιστορικής Ρώμης. Το έπος χτίζεται με τα ομηρικά υλικά της Ιλιάδας και της Οδύσσειας αλλά ταυτόχρονα γίνεται όχημα «εθνικής» και εξουσιαστικής ιδεολογίας από έναν ποιητή που εορτάζει την ιστορική προοπτική του imperium χωρίς να παραγνωρίζει τις ανθρώπινες «παράπλευρες απώλειες».

Ο ιδεολογικός εμπλουτισμός της ομηρικής φόρμας άφησε την Αινειάδα ανοιχτή σε αλλεπάλληλες οικιειοποιήσεις από χριστιανούς, ιμπεριαλιστές, αποικιοκράτες, φασίστες και ουμανιστές. Δυσδιάκριτη στον ελληνικό πολιτισμικό χώρο, η Αινειάδα, όπως είπε ο Έλιοτ, είναι το πιο κλασικό έπος της Ευρώπης και ο Βιργίλιος ένας από τους «Πατέρες της Δύσης».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία του Θεόδωρου Παπαγγελή (Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών) με τίτλο «Η Αινειάδα του Βιργιλίου: Υπάρχουν νεότερα από το Δυτικό Μέτωπο» και ανάγνωση κειμένων από τον ηθοποιό Δημήτρη Λιγνάδη.

Οι εκδηλώσεις «Λόγος 4» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εντάσσονται στο Summer Nostos Festival, που πραγματοποιείται σε διοργάνωση και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Λόγου επιμελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Είσοδος ελεύθερη.