Συνέδρια
14 Σεπτεμβρίου 2018 Έναρξη
16 Σεπτεμβρίου 2018 Λήξη
Ελλάδα Ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28, Αθήνα

e-mail.: keel@academyofathens.gr
Ιστοσελίδα

Από την επιτόπια έρευνα στο αρχείο

14-16 Σεπτεμβρίου 2018

Διεθνές συνέδριο για τα 100 χρόνια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, με θέμα «Du terrain à l’archive: les archives de folklore et d’ethnologie en tant que pôles de recherche, d’éducation et de culture» («Από την επιτόπια έρευνα στο αρχείο: τα λαογραφικά και εθνολογικά αρχεία ως πόλοι έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτισμού»).

Στο Συνέδριο, θα επιχειρηθεί συγκριτική και κριτική προσέγγιση των μεθόδων και των πρακτικών συλλογής του λαογραφικού υλικού και των επιτοπίων εθνογραφικών-εθνολογικών ερευνών στον ευρωπαϊκό χώρο από τον 19ο αιώνα έως τις ημέρες μας, όπως και των πρακτικών αρχειοθέτησης του συναφούς υλικού (που έχει αποθησαυριστεί σε χειρόγραφα, φωτογραφίες, ηχογραφήματα, κινηματογραφικές ταινίες, αντικείμενα).

Οι εισηγήσεις εξετάζουν θέματα μετασχηματισμού και ανανέωσης των μεθόδων συλλογής, αρχειοθέτησης και διάδοσης του λαογραφικού και εθνογραφικού υλικού στις ευρωπαϊκές χώρες.

Έναρξη: Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, ώρα 9.00 π.μ.

Διοργάνωση: Δίκτυο FER-EURETHNO του Συμβουλίου της Ευρώπης και Γαλλόφωνη Ομάδα Εργασίας της Société Internationale d’Ethnologie et de Folklore (SIEF).

Πρόγραμμα του συνεδρίου και περιλήψεις των ανακοινώσεων