Άλλες εκδηλώσεις
6 Μαρτίου 2020 Έναρξη
6 Μαρτίου 2020 Λήξη
18:00 Ώρα
Ελλάδα Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα

Ιστοσελίδα

Ανώνυμη αρχιτεκτονική. Μια άρρητη παρουσία

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Παρουσίαση του βιβλίου του ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ Δημήτρη Φιλιππίδη, με τίτλο Ανώνυμη αρχιτεκτονική. Μια άρρητη παρουσία, διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Η νέα έκδοση του ΠΙΟΠ πραγματεύεται την ανώνυμη αρχιτεκτονική στον αστικό πολεοδομικό ιστό, καθώς και στο δομημένο περιβάλλον των αγροτικών ή ημιαστικών κοινοτήτων. Ο συγγραφέας ολοκλήρωσε τη σύνθεση του έργου έπειτα από πολυετή επιτόπια έρευνα, καταγραφή και μελέτη «ανώνυμων» ελληνικών αρχιτεκτονικών περιπτώσεων ή συνόλων, καθώς και φωτογραφική ή/και σχεδιαστική τους αποτύπωση.

Μια ρηξικέλευθη προσέγγιση των ανώνυμων αρχιτεκτονημάτων, όπως αυτά υπαγορεύτηκαν από τις ανάγκες της καθημερινής ζωής αλλά και σε διαρκή συνομιλία με έργα της επώνυμης αρχιτεκτονικής.

Για το βιβλίο του Δημήτρη Φιλιππίδη θα μιλήσουν: ο αρχιτέκτων Οδυσσέας Σγουρός, με θέμα «Συνάφειες και ωσμώσεις. Η αδιαίρετη όψη του κόσμου είναι ανώνυμη», ο αρχιτέκτων, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Νίκος Σκουτέλης, με θέμα «Προς έναν άτλαντα του κοινότυπου» και ο αρχιτέκτων Γιώργος Τριανταφύλλου, με θέμα «Από την τρίτροχη μοτοσικλέτα στο προμελετημένο ηλεκτροσόκ».

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παρέμβαση του συγγραφέα, Δημήτρη Φιλιππίδη.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ουρανία Καραγιάννη, δρ αρχαιολογίας, προϊσταμένη Υπηρεσίας Εκδόσεων ΠΙΟΠ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.