Άλλες εκδηλώσεις
15 Δεκεμβρίου 2022 Έναρξη
15 Δεκεμβρίου 2022 Λήξη
19:00 (Ελλάδα) / 12:00 ΗΠΑ (EST) Ώρα
Ελλάδα ΑΣΚΣΑ (Αμφιθέατρο Cotsen Hall), Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα

Ιστοσελίδα

Αμερικανοί και αρχαιότητα στην Ανατολία

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Διάλεξη της δρος Christina Luke (Koç University) με τίτλο «Americans and Antiquity in Anatolia at the End of Empire» διοργανώνει το Τμήμα Αρχείων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Η διάλεξη θα μεταδοθεί και διαδικτυακά. Για εγγραφή ώστε να την παρακολουθήσετε, πατήστε εδώ.

Για να την παρακολουθήσετε χωρίς εγγραφή, πατήστε εδώ.

Σχετικά με τη διάλεξη

Σε αυτήν τη διάλεξη, η δρ Luke εξετάζει το ρόλο που διαδραμάτισαν οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Princeton στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στις πρώτες δύο δεκαετίες του 20ού αιώνα. Από την Κωνσταντινούπολη στην Ιερουσαλήμ, η Luke δείχνει πώς το Πανεπιστήμιο ενεπλάκη και επωφελήθηκε από τη διάσπαση όχι μόνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και των αυτοκρατορικών καθεστώτων της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, και πώς αναζήτησε ένα ευνοϊκό για την Αμερική μέλλον στην περιοχή.

Η έρευνα της Luke καταδεικνύει την κλίμακα και το εύρος της δουλειάς του Howard Crosby Butler με τις οθωμανικές αρχές και πώς μεταμόρφωσε τις αρχαιολογικές επιχειρήσεις τόσο στη Συρία όσο και στις Σάρδεις. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Διάσκεψη της Ειρήνης στο Παρίσι το 1919, ο Butler εντάχθηκε στην ομάδα Inquiry, μια κλειστή ομάδα που καθοδηγούσε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με τη διεθνοποίηση της αρχαιότητας υποδεικνύοντας (γεωγραφικά) όρια. Ο Butler και οι συνάδελφοί του, κυρίως οι Alison Armour, William Hepburn Buckler, David Magie και William Westermann, διαπραγματεύθηκαν με Βρετανούς συναδέλφους, όπως οι David Hogarth, Gertrude Bell και Mark Sykes, τον καθορισμό συνόρων μελλοντικών κρατών και, τελικά, την ακεραιότητα της Ανατολής.

Σχετικά με την ομιλήτρια

Η δρ Christina Luke είναι αρχαιολόγος που δραστηριοποιείται στην έρευνα πεδίου στην Ανατολία και στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα εκτείνονται από την αρχαιολογική έρευνα πεδίου στη διασταύρωση ιστορικού υλισμού και νοηματοδοτημένης δράσης και τον ρόλο της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στη διπλωματία και τις πολυμερείς συνεργασίες ασφάλειας. Το τρέχον έργο της διερευνά τη σημασία της διαρκούς και μακροπρόθεσμης εθνογραφικής έρευνας στην συγκειμενοποίηση των ιστοριογραφιών που αφορούν στη διαμόρφωση ενός τόπου.

Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις, με πρόσφατες μελέτες στα ακαδημαϊκά περιοδικά History and Anthropology, Environment and History, Journal of Heritage Tourism και Open Archaeology. Η Luke είναι συντάκτρια του ακαδημαϊκού περιοδικού Journal of Field Archaeology. Σε αυτήν τη διάλεξη, η δρ Luke παρουσιάζει νέες προοπτικές της τρέχουσας έρευνας που βασίζεται στο βιβλίο της A Pearl in Peril: Heritage and Diplomacy in Turkey (Oxford University Press, 2019).